De geschiedenis leert dat een stad op die manier ontstaat. Velsen heeft  67.988 inwoners (31 mei 2018) en heeft een oppervlakte van 52,87 km2 (waarvan 6,30 km2 water). Een dorp op zich heeft slechts enkele duizenden inwoners. In Velsen zijn veel horecagelegenheden, scholen en winkels. Ook dat is ‘stads’. Daarnaast ligt Velsen tegen de stad Haarlem aan! Fiets je Velserbroek of Santpoort uit, dan ben je er al. Ook in Amsterdam zit je zo. Met de auto in slechts 15 minuten. Met de trein is het bovendien prima te doen met de vele stations, die Velsen rijk is. In deze blog geven we je alvast 5 redenen om Velsen City te bezoeken of om er als local trots op te zijn.

1. Bos, zee en strand

Breed strand IJmuiden, Velsen City Blog

Velsen heeft een van de breedste stranden van Nederland. Hier kun je heerlijk ver voor je uit kijken, een dagje ongestoord zonnen, met je hond wandelen, sportief zijn en na afloop gezellig wat eten en drinken. Strand en duinen zijn onderdeel van een van de mooiste gebieden, Kennemerland en kent de mooiste wandelroutes. Velsen heeft ook aardig wat bos. We vinden het in Velserbeek in Velsen-Zuid, bij buitenplaats Beeckestein en bij Landgoed Duin en Kruidberg. Laten we ook  recreatiegebied Spaarnwoude niet vergeten, dat voor het grootste gedeelte in Velsen ligt. Hier vind je niet alleen natuur, maar ook een aantal events in ‘Velsen Valley’ (denk aan Dance Valley en Dutch Valley).

2. Uniek shoppen

Winkelen in de Hoofdstraat, Velsen City Blog

Velsen heeft veel gelegenheid om lekker te shoppen. Houd je niet van de grote winkelketens? Dan ben je in de Hoofdstraat (Santpoort-Noord) aan het juiste adres! Hier vind je onder meer een paar authentieke modezaken, een lingeriewinkel, leuke woon- en cadeauwinkeltjes en sportwinkels. Maar ook voor food kom je hier aan je trekken! Er is nog veel meer te winkelen in Velsen. Maar in deze blog lichten we alvast de Hoofdstraat uit.

3. Rijke historie, kunst en cultuur

Oude dorp Velsen-Zuid, Velsen City Blog

Het schilderachtige, oude dorp Velsen ligt aan het Noordzeekanaal en heeft de bijzondere 12e eeuwse Engelmunduskerk. In deze kerk worden regelmatig kunstexposities gehouden. Een groot deel van het dorp is door het kanaal verloren gegaan, maar gelukkig zijn er nog genoeg mooie, oude gebouwen. En wat is het hier heerlijk rustig! Wandel je lekker door het dorp, maar wil je ook een stukje natuur meepakken, loop dan naar de overkant van de weg. Hier vind je de landgoederen Velserbeek en Beeckestein. Wil je vanuit hier Haarlem of Amsterdam aandoen? Je pakt bij dezelfde weg de bus hiernaar toe. Of naar het treinstation van Driehuis.

4. Altijd iets te beleven

Snowplanet, Velsen City Blog

In Velsen City is altijd iets te beleven. Er is zoveel te doen, dat je als local niet meer weet waar je moet beginnen. Zo hebben de dorpen zomerweken en feestweken en is er in Velsen Valley de hele zomer wel een gezellig festival. Sta je graag op de lange latten? Dan doe je SnowPlanet aan en waan je je op de piste in Oostenrijk. Liever een balletje slaan? Footgolf, golf, tennis, het is er allemaal. Houd je van spannender dingen als terreinrijden, dan ben je bij ActionPlanet aan het juiste adres. En vergeet voor de spanning en sensatie het brede strand niet, waar je kunt raften, blokarten, surfen en kitesurfen. We kunnen niet alles in een keer noemen, daarom zijn we ook deze blog begonnen :-).

5. Landgoederen

De Witte Parel van Velsen; zo wordt Landgoed Beeckestein uit de zestiende eeuw ook wel genoemd. In die tijd hadden rijke grachtengordel Amsterdammers prachtige buitenverblijven langs de Vecht, in de Bollenstreek en in Kennemerland. Ook Velserbeek en Duin en Kruidberg zijn landgoederen uit dit rijke verleden. Holland was in de zeventiende eeuw een machtig en rijk land. Velsen had ruim zestig buitens, maar er zijn er nog maar een paar van over. Opvallend zijn de prachtige tuinen om de landgoederen heen. Je kunt hier in elk geval heerlijk wandelen, met of zonder hond.  

Uit welke dorpen bestaat Velsen?

Velsen grenst aan Haarlem en bestaat uit de plaatsen: Driehuis, Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid, IJmuiden, Velsen-Noord, Velsen-Zuid, Velserbroek. Velsen ligt in het mooiste duingebied van Nederland, het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Hier geniet je van duinen en zee en het breedste strand van Nederland. Met Velsen Valley om de hoek kun je nog eens een dansje wagen tijdens Dance en Dutch Valley. In de haven van IJmuiden zie je de mooiste schepen voorbijkomen richting Amsterdam en eet je de lekkerste vis.

Wil je weten wat er te beleven is in Velsen, dat grenst aan Haarlem en Bloemendaal? Volg dan deze blog. Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en/of volg onze Facebookpagina

Author

Brigitte Schiering is opgegroeid in Spaarndam, het landelijke dorp grenzend aan Haarlem en Velsen. Zij woonde daarna in Halfweg, Haarlemmerliede, Haarlem en Amsterdam en is sinds 2002 inwoner van 'Velsen City'. Haar vriend, die uit Hoorn komt, heeft haar de omgeving met andere ogen doen bekijken. In oktober 2018 richtte zij VelsenCityBlog op om de inwoners en bezoekers van 'Velsen City' en omgeving te inspireren met al het leuks dat er hier te doen en te beleven is. Zij is ook eigenaar van content marketing bureau Content4Bizz (2013). Media, journalistiek, (online) marketing en (marketing)communicatie zitten in haar bloed. Jarenlang heeft zij gewerkt voor toonaangevende uitgeverijen als Telegraaf Media Groep, VNU Media, ANWB Media en Reed Business Media. In 2012 startte zij haar eerste eigen blog.

Write A Comment