Helaas kunnen we ook dit jaar geen Koningsdag vieren op de ‘normale’ manier. Er zijn geen feestjes, geen (rommel)markten en er is geen muziek op straat. Vorig jaar schreven wij hier ook een blog over. Gelukkig zitten de ondernemers in ‘Velsen City’ niet stil en spelen ze ook dit jaar weer in op de situatie. Er zijn alsnog genoeg leuke dingen te doen. Wij lichten 6 tips voor Koningsdag ‘Velsen City’ voor je uit. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer genieten van feestjes, drankjes op straat en gewoon alle gezelligheid die altijd zo vanzelfsprekend leek op deze feestelijke dag.

1. Dorpsspel en pubquiz

Jammer genoeg is ook dit jaar het Landje van Scholz leeg in Santpoort-Noord op Koningsdag. Gelukkig laten ze het hier niet bij zitten en hebben ze een leuk alternatief bedacht. Voor de kinderen is er een dorpsspel waarbij ze aan de hand van foto’s het hele dorp doorgaan (met ouders) om een puzzel op te lossen. Iedereen kan op een eigen tijd starten tussen 10 en 16 uur. Inschrijven kan via deze website, deelname is gratis.

Voor de volwassenen wordt er een pubquiz georganiseerd. Vanuit je eigen stoel kan je hieraan deelnemen. Inschrijven kan tot en met vrijdag 23 april 20 uur. Wil je tijdens de pubquiz genieten van een thuisborrelpakket? Dit kun je bestellen voor 19,95 euro en is gevuld met producten uit lokale winkels.

Het bestuur van Oranje Vereniging Santpoort-Noord

2. Voortuin en Carport markt

Dit jaar geen (rommel)markten op Koningsdag. Maar bewoners in Velserbroek organiseren een aantal markten in voortuinen en in carports. Tussen 9 en 16 uur kun je hier alsnog struinen tussen allerlei verschillende spullen. Houd wel rekening met de1.5 meter afstand en draag een mondkapje! Op onderstaande foto zie je een aantal straatnamen waar je kunt shoppen.

3. Borrelplateau

Hoe vier je Koningsdag dit jaar beter dan met een heerlijk borrelplateau? Grandcafé Staal heeft speciaal voor Koningsdag een heerlijk plateau samengesteld met onder andere een huisgemaakt oranje moorkop en een Staal cocktail. De oranje moorkoppen zijn ook los te bestellen (vanaf 4 stuks). Dat is weer eens iets anders dan de oranje tompouce. Het borrelplateau bestaat uit koude en warme hapjes, een dessert en een cocktail. De plateau kost 19.50 per persoon en is te bestellen vanaf 2 personen (39 euro). Ze bezorgen de plateau op 27 april tussen 12 en 16 uur. Bezorging is gratis in IJmuiden, Driehuis, Velsen- Zuid, Santpoort, Velserbroek, Spaarndam en Haarlem Noord. 

Om nog even in de borrelsfeer te blijven hebben we ook nog een heerlijk borrelpakket bij Alexanderhoeve in Velserbroek voorbij zien komen. In dit pakket zitten olijven, makreel in pikante olijfolie, kaaskroontjes, borrelnoten, oranje bonbons, tapenade, dipstokjes, rosé en verse dadels. Dit koningsdagpakket kost 29.95. 

Spijkers in IJmuiden heeft ook een speciale borrelplank voor Koningsdag Velsen. Deze koninklijke borrelplank bestaat onder andere uit 3 oudhollandse spelletjes, spareribs, saucijzenbroodjes, kaas, nacho’s en nootjes. Deze borrelplank kost 15 euro per persoon en kan tegen betaling uitgebreid worden met andere hapjes. Bestellen kan via deze website.

4. Koningstocht

Bartje Bloemendaal organiseert op Koningsdag een Koningstocht. Dit is dé bier- en speurtocht tussen Bloemendaal en Santpoort. De bier/speurtocht is 7.5 kilometer en onderweg kun je bij meerdere locaties een hapje en drankje halen. Deze tocht is van 11:30 uur tot 14:30 uur en is helemaal gratis. De tocht begint bij Bartje Bloemendaal waar je bij aankomst een kleine versnapering en een route krijgt. Verzamel een team en schrijf je in! Inschrijven kan via bartjebloemendaal@gmail.com. Let op: niet alle locaties hebben de gelegenheid om te pinnen. Neem daarom cash mee.
Voor de kinderen organiseert Bartje Bloemendaal een kinderspeurtocht voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar. De speurtocht gaat door de duinen. Kraak jij de code van de schatkist? De kinderen krijgen drinken mee voor onderweg. De speurtocht kan ook op de fiets. Inschrijven kan via bartjebloemendaal@gmail.com. Vermeld wel duidelijk dat het om de kinderspeurtocht gaat, deelname is gratis.

5. Oranje gebak

Oranje gebak mag natuurlijk niet ontbreken op Koningsdag. De heerlijkste oranjetompouce haal je bij de bakker. Banketbakkerij van Ewijk in Velserbroek is al druk bezig met alle voorbereidingen. Ze houden iedereen op de hoogte over hun aanbod op hun Facebookpagina. Banketbakkerij Wesseling in Santpoort heeft oranje moorkoppen en tompoucen. Plaats je bestelling en haal die op in een bepaald tijdslot. Zo voorkomen ze rijen en kan iedereen veilig het gebak ophalen. Ben Vreman is op Koningsdag gesloten maar op 26 april kun je hier oranje tompoucen, soezen, muffins en donuts afhalen. 

6. Wandelen met een leuke break

Koningsdag is voor bijna iedereen een vrije dag en een prima dag om heerlijk te gaan wandelen. Wil je deze wandeling toch iets specialer maken? Bij Grandcafé Valerius kun je lekkere suikerspinnen halen en een speciale Asian streetfood burger. Dit is een Aziatische burger met kimchi en srirachamayonaise. Zo wordt de wandeling wel heel erg leuk! Enne…post vooral je foto’s op Instagram en Facebook met #velsencityblog #wandelritus #fotowedstrijd en wie weet win jij met jouw foto een mooie prijs!

Brasserie Beeckestijn heeft een heerlijke picknickmand samengesteld voor Koningsdag ‘Velsen City’. Je hoeft alleen een kleedje mee en de rest wordt geregeld, heerlijk! De picknickmand kost 27.50 voor 2 personen. De picknickmand bestaat uit appel-perensap, gazpacho, wit puntje met oude kaas en tomatentapenade, tortilla pesto serranoham, wrap gerookte zalm, zeezout krokantjes met tuinkruiden dip, olijven en een brownie van pure chocolade. De mand moet vooraf besteld worden en dus niet op de dag zelf. 

Op Koningsdag ‘Velsen City’ zijn gelukkig genoeg dingen te doen. Wat gaan jullie doen op Koningsdag?

Volg jij Velsen City Blog al op Instagram en/of Facebook?

Author

Femke op den Kelder is geboren en getogen in Velsen. Zij is afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam in Media, Informatie en Communicatie. Zij vindt het leuk om te schrijven, fotograferen en filmen voor VelsenCityBlog en komt hierdoor ook op plekken waar ze normaal niet aan gedacht zou hebben. En dat allemaal zo dichtbij!

Write A Comment