Volgende week is het herfstvakantie! De kinderen zijn vrij en willen graag iets doen. Gelukkig zijn er in de gemeente Velsen veel activiteiten voor kinderen. Deze activiteiten kosten weinig geld of zijn zelfs gratis, dat is nog eens leuk op stap gaan! Weet jij niet wat je moet doen in de herfstvakantie? Wij hebben een aantal leuke betaalbare en gratis uitjes voor jou op een rijtje gezet.

1. Museumkidsweek Pieter Vermeulen Museum

Tijdens de  herfstvakantie is het Museumkidsweek in het Pieter Vermeulen Museum. Dit museum is een kindvriendelijk museum voor natuur- en milieueducatie. Van 20 tot en met 27 oktober 2019 worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Eén van de activiteiten is de expositie ‘De verborgen Vogeltuin’. Bezoekers vanaf 4 jaar ontdekken tijdens het uitvoeren van 21 opdrachten de geheimen van vogels, insecten en andere dieren die je in de tuin tegen kunt komen. Naast de expositie worden er ook knutselworkshops gehouden. Dinsdag 22 oktober, donderdag 24 oktober en vrijdag 25 oktober kun je van 13.30 uur tot 15.30 uur je eigen bijzondere vogel knutselen. Deze workshop kost naast je toegangskaartje voor het museum nog 1,50 euro. Voor de kleintjes vanaf 3 jaar is er op zondag 20 en 27 oktober een gratis poppenkastvoorstelling “Niels en de kriebelbeestjes”. Een toegangskaartje voor het museum kost voor volwassenen 3 euro en voor kinderen t/m 12 jaar 2,50 euro.

2. Vogels spotten in de duinen

Zondag 20 oktober kun je vogels spotten in de duinen van IJmuiden. Samen met vogelexpert Erwin Robertz ga je op vogelsafari door de duinen en leer je alles over het broedseizoen en de klimaatveranderingen. Om 9.30 uur ga je met een verrekijker zoeken naar vogels en leer je alles over de invloeden van het klimaat. Deze activiteit is voor  iedereen vanaf 9 jaar en het startpunt is het wikkelhuis van BRAK naast de klimtoren van PBN.  Deze wandeling kost 2,50 euro per persoon, dit is inclusief een warm drankje na afloop in het wikkelhuis. Bij deze prijs zit ook een toegangskaartje voor het Pieter Vermeulen Museum inbegrepen.

3. Poppentheater Kizzebis

In de herfstvakantie kunnen kinderen van 3 t/m 8 jaar bij Boerderij Zorgvrij kijken naar de (poppenkast)voorstellingen van poppentheater Kizzebis. Woensdag 23 oktober is de voorstelling ‘Kaboutersoep’. De heks is bezig met het maken van een soepje. Ze mist alleen één ingrediënt, een kabouter. Kizzebis, Kizzebien en hun hond Fido wandelen door het bos als Kizzebien door een gemene streek van de  heks helemaal alleen komt te staan. Zou Kizzenbien in de soep belanden? Deze voorstelling draait om 11.30 uur en 13.30 uur. Zondag 27 oktober is de voorstelling ‘Bootje op zee’. Deze voorstelling  is niet vanuit een poppenkast maar vanaf een verteltafel. Kizzebis krijgt de taak om drie dieren te verplaatsen naar een ander eiland. Omdat de boot heel erg klein is moeten alle dieren één voor één verplaatst worden. Tijdens het roeien gebeuren er wonderbaarlijke dingen, de dieren krijgen ruzie en de wind zorgt voor  problemen. Deze voorstelling draait om 11.30 uur en 13.30 uur. Deze voorstellingen kosten 6 euro per persoon.

Bron: Facebook Kizzebis

4. Bosavonturen met Pippi Langkous

Donderdag 24 oktober kunnen kinderen er achter komen of ze net zoveel durven als Pippi Langkous. Pippi weet alles over de natuur, jij ook? Loop over boomstammen heen, vang druppels op met je mond en nog veel meer.. Tijdens de activiteiten door kan je ook nog geschminkt worden. Rilana van Veen van Red Kids Entertainment begeleidt deze activiteit. Deze activiteit is geschikt voor kinderen van 4 tot  9 jaar en kost 7,50 euro per kind. Je kunt kiezen uit twee verschillende tijden, 12:00 tot 13:00 uur of 14:00 tot 15:00 uur. Deze activiteit is bij Informatieboerderij Zorgvrij.

5. Tennisclinic

Houden jullie van tennis? Of twijfelen jouw kinderen of ze op tennis willen? Woensdag 23 oktober kan je bij L.T.C. Hofgeest kijken naar een tennisclinic van tennisschool Klaverstijn. De clinic is van 10:30 uur tot 11:30 uur. Zijn jouw kinderen daarna helemaal enthousiast en willen ze misschien wel op tennis? In deze blog kun je lezen dat tennis voor kinderen geen dure sport is. Overigens kun je de hele week kijken naar wedstrijden van de jeugd op het park. LTC Hofgeest organiseert jaarlijks dit open toernooi waarbij de jeugd, lid van een vereniging in Nederland, zich kan inschrijven en wedstrijden speelt tegen iemand door middel van loting.

Lars Klaverstijn Velsen City Blog

Van 18 tot 27 oktober is het de week van de industriecultuur. Deze week is een mix van muziek, dans, theater en industriële bedrijvigheid. Tijdens de herfstvakantie vinden er diverse voorstellingen en rondleidingen plaats in het rauwe gebied van het Noordzeekanaal. De onderstaande activiteiten in Velsen zijn een aanrader voor een leuk dagje uit in de herfstvakantie.

6. Haventocht IJmuiden

Ga 19 of 26 oktober in een snelle RIB mee op Haventocht door de haven van IJmuiden. Vaar langs Forteiland, Tata Steel en bekijk de industriële skyline van IJmuiden vanaf het water. De kapitein neemt je mee naar plekken die vanaf land niet zichtbaar zijn. De gids vertelt ondertussen over de geschiedenis van het industriële erfgoed  van IJmuiden. Aan het eind van de rit zal de gaskraan nog even helemaal open gaan en vlieg je met  hoge snelheid door de golven! Deze haventocht is voor kinderen vanaf 12 jaar en kost 10 euro per persoon. De tocht is van 12:00 tot 17:00 uur en het verzamelpunt is Kennemerboulevard 716 in IJmuiden.

Bron: Facebook Haventocht IJmuiden

7. Kindertheater: ‘Geel’ in de RIGO verffabriek

Zondag 27 oktober spelen 2-ater producties & Mime Wave de voorstelling “Geel” voor de allerkleinsten (2+jaar) in de RIGO verffabriek. Het publiek wordt meegenomen in een wereld waar alles geel is, zelfs de gele kussentjes waar ze op zitten. Met een mimespel laten ze allerlei grappige bewoners tot leven komen. Dankzij de live-muziek van Thijs Felperlaan en Ying-TUan Ku wordt magie toegevoegd aan de voorstelling. Er zijn twee voorstellingen, om 11.00 uur en om 15:00 uur. Aanmelden kan per mail aan henriette@rigoverffabriek.nl, toegang is gratis.

8. Metallurgisch KinderLab: IJZERSTERK

Kan je staal verbranden? En van welk materiaal is muntgeld eigenlijk gemaakt? In het Metallurgisch Lab ga je dit ontdekken door zelf experimenten uit  te voeren. Kinderen tussen de 7 en 13 jaar mogen onder professionele begeleiding allerlei proefjes uitvoeren in het Hoogovenmuseum. De workshop wordt gegeven op 22 oktober van 11:00 tot 12:30 uur en van 13:30 tot 15:00 uur. Een kaartje kost 4 euro per kind.

Bron: Facebook Metallurgisch KinderLab: IJZERSTERK

Er zijn genoeg leuke, betaalbare en gratis herfstvakantie uitjes voor kinderen in Velsen. Welke activiteit willen  jullie graag gaan doen? Voor nog meer leuke (gratis) activiteiten met kinderen kan je kijken naar onze blog 5 leuke uitjes met kids.

Volg jij Velsen City Blog al op Instagram en/of Facebook? Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Author

Femke op den Kelder is geboren en getogen in Velsen. Zij is afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam in Media, Informatie en Communicatie. Zij vindt het leuk om te schrijven, fotograferen en filmen voor VelsenCityBlog en komt hierdoor ook op plekken waar ze normaal niet aan gedacht zou hebben. En dat allemaal zo dichtbij!

Write A Comment