Naar aanleiding van een krantenartikel waar Velsen op nummer drie staat van groenblauwe gemeenten vroeg ik via onze instagrampagina naar de mening van de bewoners van Velsen. De antwoorden waren zo leuk en interessant om te lezen dat ik besloot er een blog over te schrijven. Dit is 8x waarom wonen in Velsen fijn is.

Eind mei stond het artikel ‘Velsen nummer 5 op lijst ‘groenblauwe’ gemeenten’ in het lokale nieuwsblad van Velsen. Een positief artikel over het wonen in Velsen. Toen de krant al bij de drukker was, is Velsen zelfs nog gestegen naar de derde plek.

Krantenartikel uit Jutter|Hofgeest 25 mei 2023

Ik was benieuwd naar de mening van de Velsenaren en vroeg via onze instagrampagina naar hun mening. Wat is er zo fijn aan wonen in Velsen en ook, wat is er minder fijn? De betrokkenheid was groot en daar dank ik jullie voor. De reacties waren leuk om te lezen en ik heb ze samengevat in deze blog.

8x fijn wonen in Velsen

  1. Het meest gegeven antwoord kun je misschien wel raden. Ik denk ook de hoofdreden waarom Velsen op nummer drie staat van groenblauwe gemeenten, namelijk de Kennemerduinen. Wie komt hier niet om even op te laden tijdens een wandeling of een fijne fietstocht?

2. Samen met het nationaal park werd uiteraard het strand veel genoemd. Ook dit is voor heel Velsen binnen fietsafstand makkelijk te doen. Even uitwaaien en een duik in de zee. Wist je dat het strand van IJmuiden in reistijdschriften vaak een eervolle vermelding krijgt door het spierwitte zand en hippe strandtenten?

IJmuiden aan Zee

3. Op nummer drie staat Spaarnwoude. Het veelzijdige recreatiepark waar voor iedereen wel wat te doen is. Hondenliefhebbers laten hun viervoeter hier uit, er zijn speelweides voor kinderen, kleine meertjes, je kunt er golfen, dagkamperen, er worden festivals georganiseerd, je hebt er verschillende boerderijen, een hotel, Snow World niet te vergeten en het is wederom een oase van groen.

4. Ook zijn Velsenaren erg tevreden over de andere parken. Landgoed Beeckestijn werd veel genoemd. Je kunt hier door de tuin wandelen, er worden regelmatig evenementen georganiseerd en er zit een restaurant.
Het Burgemeester Rijkenspark niet te vergeten, fijn om met de hond te wandelen en op warme dagen is het met kinderen goed vertoeven bij het pierenbadje. Ook Velserbeek is veel genoemd. Er is een tennisbaan, een hertenkamp, een kinderboerderij, wederom een pierenbadje, een speeltuin, een volière en een restaurant.

5. In Velsen zijn we ook erg blij met het gratis parkeren. Uiteraard zijn er bepaalde straten waar je moet betalen en dan met name in de winkelstraten, maar verder kunnen we parkeren waar we willen. Best fijn inderdaad.

6. Het dorpse gevoel staat op nummer zes. Mensen zeggen elkaar gedag, maken een praatje en weten wie hun buren zijn.

7. Op nummer zeven staat een gevoel dat heel wat inwoners ervaren: rust. Velsen is een rustige plek om te wonen. Dat sluit naar mijn mening goed aan bij het dorpse gevoel. De gehaastheid van de stad heb je hier niet en de (meeste) winkels zijn gewoon dicht op zondag, dat komt steeds minder voor.

8. Ten slotte wordt genoemd dat Velsen een centrale ligging heeft. Alles wat je nodig hebt, is aanwezig en je bent zo in de grotere steden, want Haarlem, Amsterdam en Alkmaar liggen om de hoek.

Minder fijn aan Velsen

Natuurlijk zijn er ook minder fijne dingen aan Velsen. De nummer één kun je wel weer raden: Tata Steel. Bang om vergiftigd te worden en de tuin iedere dag met een laagje zwart stof aantreffen worden als uitleg gegeven.
Bewoners ergeren zich aan de verpaupering in sommige buurten. Ook de nieuwe regeling voor het afval zorgt ervoor dat er meer afval op straat ligt en dit toont niet erg fijn. Net als de hondenpoep die hondeneigenaren laten liggen op de stoep.
Gelukkig zijn er meer positieve dingen aan Velsen dan negatieve dingen. En zie het maar zo: negatieve dingen zijn erg persoonlijk en heb je overal, maar de duinen en het strand niet en daar boffen we maar mee in Velsen!


Author

Write A Comment