Boeken lezen in de winter, heerlijk vinden wij dat. Tussen alle drukte door even ontspannen met een boek en even je gedachten verzetten. Helemaal in de december maand is het fijn om met een boek een momentje voor jezelf te hebben. Wij zijn fan van de minibieb. Een minibieb is een plek waar je met elkaar gratis boeken kan lenen, ruilen of achterlaten doordat iedereen er wat boeken inzet.

Geef je boeken een tweede leven

De Minibieb werkt vanuit het idee dat je de samenleving leuker kunt maken. Vaak staan boeken maar te verstoffen in de boekenkast wat echt zonde is. Dankzij de minibieb kun je dit boek een tweede leven geven, doordat iemand anders het ook kan lezen. Je kunt zelf een minibieb bouwen of kopen en deze neerzetten in bijvoorbeeld jouw straat. Er zijn geen regels voor een minibieb. Of je nou 5 of 60 boeken hebt, het gaat erom dat je kan delen met elkaar. Vaak staat een minibieb bij mensen in de tuin of op straat, maar hij staat ook op andere nuttige plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een school, een gemeentehuis of bij de tandarts.

Ontstaan van de minibieb

Er wordt steeds meer bezuinigd in ons land. Bibliotheken en boekenwinkels verdwijnen of moeten hun deuren sluiten. Mensen denken steeds meer na over het milieu en zijn tegen verspilling. De minibieb sluit goed aan bij deze verandering. Boeken kunnen makkelijk een tweede, derde en vierde ronde mee. Dus waarom zou je jouw boeken in de kast laten staan? Door het wegzetten van jouw eigen boeken kunnen anderen mensen die lezen. Wie weet zie je zelf ook een leuk nieuw boek liggen en je bent bezig met duurzamer leven. Win-win situatie toch?

Hoe vind je een minibieb?

De meeste minibibliotheken worden aangemeld op de website van minibibliotheek. Op hun website kun je precies zien waar de minibibliotheken in jouw buurt staan. In Velsen zijn er inmiddels 14 mini bibliotheken geregistreerd. Maar een aantal minibibliotheken is niet geregistreerd.

Meedoen met minibieb

Wil jij ook graag een minibieb beginnen in jouw buurt? Dit is hartstikke makkelijk. Je moet zelf een kast/minibieb regelen waar de boeken in kunnen worden geplaatst. Het enige wat je verder nog moet doen is het aanmelden van jouw minibieb om mee te kunnen doen. Via de website van minibibliotheek kan iedereen de locatie van jouw minibieb vinden. Het ruilen kan beginnen!

Volg jij Velsen City Blog al op Instagram en/of Facebook? Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Author

Femke op den Kelder is geboren en getogen in Velsen. Zij is afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam in Media, Informatie en Communicatie. Zij vindt het leuk om te schrijven, fotograferen en filmen voor VelsenCityBlog en komt hierdoor ook op plekken waar ze normaal niet aan gedacht zou hebben. En dat allemaal zo dichtbij!

Write A Comment