Gastblog van Pauline

In mijn vorige blog met het onderwerp Help ik heb een welvaartsziekte! stelde ik mezelf de vraag: Hoe kom ik van mijn hoge bloedruk af op een natuurlijke manier? Vier maanden geleden kreeg ik eindelijk antwoord op mijn vraag, namelijk door ‘in ketose’ te zijn. Door suiker- en vetarm te eten, in combinatie met een goede mix van eiwitten, vetten en sport, leef je gezonder en val je af. In deze blog zet ik de voordelen van ‘in ketose’ zijn voor je op een rij.

Wat is ‘in ketose zijn’?

Ketose of anders gezegd ‘in ketose zijn’ is, wanneer je lichaam vetten als brandstof gebruikt, in plaats van koolhydraten. In deze staat gaat je lever ketonen aanmaken uit vetten. Die vetten komen weer uit je eigen voeding of vetreserves. Jouw lijf gebruikt deze ketonen als brandstof om zo weer aan energie te komen. Klinkt wat technisch maar hierna wordt het je vast duidelijk.

Is dat gezond, ‘in ketose zijn’?

Het is een natuurlijk overlevingsmodus van jouw lichaam, wat betekent dat jij ook in tijden van honger kan overleven, omdat je dan namelijk je vetreserves aanspreekt. Bij de geboorte verkeer je ook in ketose. Dat weten niet veel mensen. Het is zelfs zo dat je in de eerste jaren van je leven regelmatig lange periodes in ketose bent. Vet verbranden om aan energie te komen is dus net zo ‘gewoon’ als dat je koolhydraten verbrandt. Antwoord: ja zeker, als je in ketose bent is dat een volkomen natuurlijke en veilige staat van jouw lichaam.

De voordelen van ‘in ketose zijn’:

  1. Rust in je hoofd en lichaam

Een ander mooi voordeel is dat je bloedsuikers stabiel en laag blijven en dat levert je veel gezondheidsvoordelen op. Je bloedsuikerspiegel daalt dan in vrij korte tijd. Dat geeft rust in je hoofd en lichaam.

  1. Omkeren van welvaartsziektes

Er zijn veel keto lifestyle stories bekend, die vertellen dat keto het mogelijk maakt om bijvoorbeeld prediabetes en diabetes type 2 om te keren. Plus nog heel veel andere gezondheidsproblemen, zoals het nog redelijk onbekende lipoedeem. Deze ziektes worden mede veroorzaakt door hoge bloedsuikers blijkt uit onderzoeken. De klachten hiervan verminderen aanzienlijk en verdwijnen zelfs.

  1. Hongeraanvallen verdwijnen

Een ander positief effect is dat je steeds minder hongeraanvallen krijgt. Ook het gevoel dat je vol zit (verzadigingsgevoel) wordt gereset en gaat weer terug naar ‘normaal’. Hierdoor verbetert je insulinegevoeligheid en dat is goed. Dat betekent namelijk dat je lichaam weer normaal reageert op koolhydraat inname (lees: suiker en zetmeel)  en het niet gelijk als vet opslaat. 

Hoe werkt het om ‘in ketose te komen’?

Het omschakelen van koolhydraten naar vetbranding, dus in ketose komen, gebeurt als je het aantal koolhydraten dat je per dag eet omlaag brengt naar maximaal 25 gram per dag en de intake van gezonde vetten verhoogt. Je kan dit ook meten via de zogenaamde ketose strip en nog andere meetmethodes. Gezonde vetten zijn: een heerlijk stuk zalm met bijvoorbeeld peultjes en een saus op basis van room.

Overschakelen van je lichaam op vetten als brandstof

Dit gebeurt vaak al binnen 24 uur als je lichaam de aanwezige koolhydraten opmaakt. Als je gaat vasten, dat betekent dat je een paar dagen niet eet, komt je lichaam in ketose; je eet dan geen koolhydraten. Hierover vertel ik je in mijn volgende blog meer. Gecombineerd met interval training bereik je mooie resultaten!

Afkickklachten


De omschakeling van de koolhydraatverbranding naar de vetverbranding in je lichaam heeft tijd nodig. Als je net gestart bent met keto kan je af en toe last krijgen van wat klachten, zoals: vaak moeten plassen, het koud krijgen, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, een droge mond, een slechte adem, en maagklachten. Dit duurt meestal maar een paar dagen. Tip! Drink veel water aangevuld met mineralen, zoals Himalaya zout en magnesium. Je kunt nooit ‘in ketose zijn’ als je veel koolhydraten  eet.

Van een koekje ben je al uit ketose!

Een koekje vol met koolhydraten stoot je vaak al ‘uit ketose’. Als je dat regelmatig doet dan gaat het je niet lukken om te profiteren van de hiervoor genoemde voordelen. Het is wel een ding want je moet af en toe sterk in je schoenen staan om gebak, melkchocola, frites en bitterballen etc. af te slaan. 

Start met heerlijk ‘ketostyle’ te eten

Wees niet getreurd. Je kunt namelijk  heel veel en lekker ‘normaal’ eten zolang je maar geen brood, pasta, rijst eet. 

Maak kennis met de keto keuken en bekijk hier een recept, dat je alvast met de feestdagen kan uitproberen. Dat scheelt weer kilo’s om af te vallen in januari.

Kerst

Heerlijke koolhydraatarme recepten:

Eet smakelijk!

Nog even de Keto voordelen op een rijtje:

  1. Je hebt minder honger en meer energie
  2. Je valt makkelijker af
  3. Je buikvet wordt gestaag minder
  4. Je kan weer helder denken en concentreren
  5. Je slaapt beter

Ervaringsdeskundigen

Samen met mijn man Robert ben ik aan keto begonnen. Het is veel makkelijker als je een ‘partner in crime’ hebt. Je kunt elkaar inspireren met leuke nieuwe recepten, elkaar aanmoedigen en natuurlijk ervaringen delen. Het maakt niet uit of het je beste vriend(in), een goede buur of een gezellig familielid is. TIP: ga op zoek naar je cheerleader en doe mee! Wij zijn positieve ervaringsdeskundigen in de keto levensstijl. We zijn geen experts. De keto experts geven wij juist om die reden een podium op onze website, Ketosis365. Van hen kunnen wij allemaal veel leren. 

Ons doel

Ons doel is om zoveel mogelijk mensen te bereiken en hen ervan te overtuigen wat de voordelen zijn van ‘in ketose zijn’. Om die reden hebben wij de website www.Ketosis365.com opgezet met nuttige video’s en specialisten, fijne koolhydraatarme recepten, ervaringsverhalen en nog veel meer.

Uitnodiging online introductie Ketosis365

Wij hopen dat je de voordelen inziet van de keto levensstijl en nieuwsgierig bent naar hoe je hiermee start.

Kom dan naar onze online introductie bijeenkomst Ketosis365 op 14 december 2021 om 10:00 uur en schrijf je in!

Schrijf je in via deze link .

Fotografie: Unsplash

Over de auteur:

Pauline Lauer – van Alderwerelt van Rosenburgh is gastblogger voor VelsenCityBlog.nl Haar eerste kennismaking met IJmuiden was in 2000. Ze verhuisde net vanuit Brussel naar Amsterdam. Pauline wilde graag de duinen en de zee zien. Die vond ze zo mooi dat ze dacht: ‘hier wil ik ooit wonen’. Die wens ging in vervulling. Pauline wordt blij van de rauwe, bijzondere combinatie van havens, sluizen, fijne parken, ruige duinen, het brede strand en de recht voor zijn raap IJmuidenaren. Samen met haar man Robert is zij eigenaar van het bedrijf LogicQ.net. Zij helpen bedrijven, organisaties en zzp’ers bij het kiezen van de beste koers op de digitale snelweg.

Pauline Lauer-van Alderwerelt van Rosenburgh

Volg jij Velsen City Blog al op Instagram en/of Facebook?

Author

Write A Comment