In Velsen zijn we verwend met pittoreske en gezellige dorpskernen met een keur aan winkels, rauwe industrie in het havengebied, een rijkdom aan geschiedenis, cultuur en waanzinnige natuur. Gastblogger Maaike neemt je wandelend mee in Velsen. Loop je mee?

gastblogger, maaike, blog, velsencityblog

Mijn naam is Maaike, geboren en getogen in Velsen en dol op wandelen. Goed voor het lichaam, fysiek én mentaal.
2,5 jaar lang hebben mijn man en ik door Europa gereisd in een camper en heb ik in de meest fantastische natuurgebieden en boeiende steden mogen wandelen. En nu: weer terug in Velsen, waar we enorm verwend zijn met waanzinnige natuur, cultuur en geschiedenis. Een feest om hier te mogen wandelen. Iedere keer opnieuw.  Ik hoop dat mijn blog inspireert om wandelschoenen aan te trekken en mee te stappen: de bossen, duinen en dorpen in!

In het hart van Velsen, ingeklemd tussen Velsen-Zuid, Driehuis en IJmuiden, liggen vijf landgoederen en buitenplaatsen. Een van de routes die ik wandel, voert langs vier van de vijf buitenplaatsen. Maar ook de vijfde is, met een ommetje, te bezoeken en kan toegevoegd worden aan de route. 

landgoed beeckestijn, velsen, wandelen, velsencityblog

Beeckestijn en Schoonenberg

De route begin ik bij de parkeerplaats van Buitenplaats Beeckestijn. Wat direct in het oog springt is het prachtige landhuis Beeckestijn. Het is zeker de moeite waard om een keer het museumhuis te bezoeken om te leren over de interessante geschiedenis van het landgoed en haar bewoners. Ik loop door en ga op weg naar de bloemenwaaier. Vooral in de lente en de zomer is dit onderdeel van de tuinen een lust voor het oog. Ik verlaat de bloemenwaaier en zie links van het pad de Velser Kers: onze eigen, unieke kersensoort. Dan door naar de spiegelvijver. De fontein spuit het water met volle kracht de lucht in. Op een warme zomerdag kan het heerlijk verkoelend werken. Maar, oorspronkelijk had de vijver geen fontein en kon het gebruikt worden om te reflecteren door in het spiegelgladde water te turen. Vandaag heb ik geen tijd voor mijmeringen, ik sla rechtsaf, door de kaarsrechte lindenlaan, op weg naar het kleinere en meer onbekende Hoogergeest. Een van de laatste herinneringen aan die tijd is het hek, waar ook een informatiebord te vinden is. 

wandelen met gastblogger Maaike in Beeckestijn in Velsen

Ik vervolg mijn weg langs de camping met dezelfde naam als het vierde landgoed, Schoonenberg. Wat interessant in dit gebied is, zijn de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Niet te bezoeken, maar wel van dichtbij te bewonderen. In de vijver is een hele groep schildpadden te vinden, als ook Aalscholvers en, met een beetje geluk, het paartje IJsvogels. 

Velserbeek en Landgoed Waterland

Daarna loop ik via de rand van Velsen-Zuid Buitenplaats Velserbeek in. Dit landgoed kenmerkt zich door de slingerende paden en de vele dieren die je hier kunt spotten. Schapen, herten, vogels, ezels. En honden natuurlijk. Je mag overal met de hond lopen, maar op sommige stukken moeten de honden worden aangelijnd. Als je even wilt rusten, dan zijn er voldoende bankjes te vinden. Ik kom langs De Theeschenkerij waar je alleen op zondag kunt genieten van een drankje of een lunch. Mocht je een uitstapje willen maken naar Landgoed Waterland, dan is het handig om dat hier te doen, na het hertenkamp, kun je via de Rijksweg het landgoed oplopen en aanschuiven voor een lunch of diner. 

 

Ik loop verder langs het hertenkamp en ga de Waterlandweg op. Ik sta even stil bij de schitterende boerderij bij de voormalige manege. En dan loop ik weer door Hoogergeest, maar sla nu aan het einde rechtsaf, het Engelse gedeelte van Beeckestijn in. Je kunt nu goed het verschil zien tussen het statige, rechte Frans deel en het rommelige, slingerende Engelse deel. Vol met verborgen paadjes en oude landbouwgrond. Uiteindelijk loop ik weer het Franse deel in en eindig ik weer bij restaurant van Beeckestijn, waar ik in het zonnetje op het terras geniet van een heerlijke kop koffie. 

Velsencityblog wandelroute 5,5 km Beeckestijn

Een leuke, gevarieerde, niet al te moeilijke wandeling door vier prachtige, diverse landgoederen.

 

Informatie over de wandelroute

Begin en eindpunt: Parkeerplaats Beeckestijn Rijksweg 130, 1981 LD Velsen-Zuid

OV: bus 74 (halte Beeckestijn) 

Lengte: 5,5 km. 

Zwaarte: makkelijk 

Duur: 1 uur en een kwartier

Terrein: deels onverhard

Meer must see & do blogs:

Author

Write A Comment