Gastblog van Pauline

(Gastblog van Pauline) Al een tijdje ben ik op zoek naar een oplossing voor mijn welvaartsziekte. In de coronatijd heb ik ook een stevige zwemband met buikvet gekweekt. Dat toont niet direct, maar schijn bedriegt. Het is namelijk best zorgelijk als het vet om je ingewanden gaat zitten. Hoe kom je van dat buikvet af? 

Hoe ontdek je dat je wat mankeert?

Meten is weten

Bij toeval ontdekte ik mijn welvaartsziekte. Ruim anderhalf jaar geleden was ik bij mijn zus. Zij had net een bloeddrukmeter gekocht. Min of meer voor de grap vroeg ze aan mij of ik ook mijn bloeddruk wilde meten. Het jaar daarvoor had ik een bloeddruk van 120/80. Volgens de ‘Hartstichting’ is dat de ideale bloeddruk. 

Wat een shock

Toen de eerste meting een bloeddruk aangaf van 190 / 140 waren mijn zus en ik beiden in shock. Dat kan toch niet waar zijn! Ik heb direct daarna een afspraak gemaakt bij mijn huisarts. Na meting kreeg ik een zelfde uitslag. Op het recept dat ik meekreeg stonden twee pillen die mijn bloeddruk moesten verlagen. Dan voel je je ineens heel oud.

Hoogspanningsbord

Het moment van meting was kort na mijn vijftigste verjaardag. Mijn moeder was drie maanden daarvoor overleden en ik zat ook nog eens midden in de overgang. Het was een heftige periode die gepaard ging met oorsuizen en hoofdpijn. Ik wist toen nog niet dat dat klachten waren die horen bij een hoge bloeddruk. Deze klachten had ik al een tijdje. Tip van mij: laat jezelf regelmatig checken bij de huisarts.

Sportief type

Ik ben normaal gesproken een energiek en sportief type, al zeg ik het zelf. Dat kwam omdat ik dagelijks sportte. Tennis, fitness, wandelen en racefietsen waren mijn favoriete bezigheden. Een tijd geleden trainde ik mij ook nog eens elke dag helemaal suf ter voorbereiding op een halve marathon.

Al deze bezigheden combineerde ik met een 40-urige werkweek als marketing manager. Ik reisde voor mijn werk de hele wereld over. Diëten, daar deed ik niet aan, omdat ik toch alles kon eten wat ik wilde. Ik had altijd energie voor tien. De jaren verstreken en halverwege mijn veertigste was daar opeens  …

De overgang

Wat was dat een zware en verwarrende periode in mijn leven. Inmiddels ben ik ervan verlost. Zes jaar lang had ik last van heftige menstruatie pijnen, krampen, opvliegers en hoofdpijn. Deze kwalen zorgden voor veel slapeloze nachten en vermoeiende dagen. Ik was verre van helder en alert en echt alles kostte mij energie.

Tijdens een fanatiek potje tennis ging ik zwaar door mijn rechterenkel heen. Het gevolg daarvan was dat ik twee jaar lang met deze blessure heb rondgelopen. Ik kon het niet uitstaan. Ongemerkt kwamen de pondjes erbij. Je beweegt toch veel minder dan je gewend bent met een hardnekkige blessure.

Wat doe je eraan?

Inmiddels ook alweer jaren terug ging ik naar de orthomoleculaire voedingsdeskundige Annemarie in Driehuis op aanraden van mijn man. Uit haar onderzoek bleek dat ik allergisch was of in ieder geval een hoge intolerantie had voor koemelk, pinda’s, tomaten, paprika’s, witte wijn, brood, pasta en witte rijst. Uit het allergie onderzoek in het ziekenhuis kwam helemaal niets. Ik bleef verder zoeken.

Een waslijst allergieën…

Dat gaf me wel te denken. Ik had nooit ergens last van gehad in mijn leven en nu opeens was daar die enorme waslijst met klachten. Het wijze advies van Annemarie luidde toen: “stop drie maanden lang met het eten van alle ingrediënten die op jouw lijst staan.” Ik ging direct tot actie over en begon met een periode van vasten. Dronk veel gember thee om mijn lichaam schoon te spoelen. Dat was heel fijn om te doen. Het vereist wel doorzettingsvermogen en het was zeker op feestjes niet altijd makkelijk om een glas water te pakken en bitterballen af te slaan.

Verlost van alle allergie klachten

Gelukkig heb ik het zes maanden lang kunnen volhouden in plaats van de geadviseerde drie. Wat was ik blij en trots op mezelf. De beloning was dat ik verlost was van al mijn klachten en mij fantastisch voelde. Bijkomend voordeel was dat ik ook drie maten smaller was geworden. 

Ik was ervan overtuigd dat ik na die tijd verlost was van al mijn allergieën/intoleranties en ging weer lekker door met eten wat ik altijd had gedaan. 

Alsof er niets gebeurd was…

Terug naar het oude patroon. Nou, dat werkte natuurlijk niet want de kilo’s zaten er binnen de kortste keren weer aan. Mijn darmklachten kwamen ook weer terug. Vooral brood of pasta gaven mij een pafferig gevoel. Rond 16:00 uur werd ik dan slaperig en had ik concentratieverlies. Na het avondeten viel ik in slaap en deed daarna niets meer. Dat kon ik niet accepteren. Ik besloot verder op onderzoek te gaan naar een gezonder leven. 

Studietijd

Annemarie was een inspiratiebron voor mij en daarom besloot ik bij het CIVAS de cursus orthomoleculaire voedingsleer te volgen en te starten met mijn Facebookpagina EL Food & Health. EL staat voor Eerlijk Leven. Voor de inhoud van EL Food & Health verzamelde ik allerlei content. Denk aan de rol van vitaminen, wat hormonen met je lijf doen, het belang van groene groenten als dagelijkse voedingsbron, gezonde en heerlijke recepten, wetenschappelijke artikelen etc. Ik had veel volgers. Een aanwijzing dat toen en nu heel veel mensen op zoek zijn naar een gezond en eerlijk leven.

Intuïtieve beslissingen van waarde

Ik besloot na dit alles te hebben gelezen te stoppen met het eten van wit brood en voortaan alleen maar bruin brood te eten. Pasta en rijst beperkte ik tot een minimum en bakken en  braden deed ik met roomboter. Dat waren voor mijn lijf intuïtief goede beslissingen bleek later.

Waar ligt de diepere oorzaak van mijn allergieën?

Vier maanden geleden, kreeg ik op bezoek bij vrienden, eindelijk antwoord op mijn vraag hoe ik op een natuurlijke manier mijn klachten kon oplossen. Het viel mij op dat zij er zo goed uit zagen en heel veel kilo’s in slechts een paar maanden tijd waren afgevallen. Zij vertelden mij dat zij het keto dieet volgden. 

Dat wil ik ook! Koolhydraat- en suikerarm eten. In mijn volgende blog ga ik je uitgebreid vertellen hoe ik dat heb aangepakt.  

Tot volgende week…

Ik wil niet wachten tot volgende week

Herken je jezelf in mijn verhaal en kan je niet wachten om je ervaringen met mij te delen? Stuur mij dan een e-mail: succes@ketosis365.com

Foto’s van Unsplash

Over de auteur:

Pauline Lauer – van Alderwerelt van Rosenburgh is gastblogger voor VelsenCityBlog.nl Haar eerste kennismaking met IJmuiden was in 2000. Ze verhuisde net vanuit Brussel naar Amsterdam. Pauline wilde graag de duinen en de zee zien. Die vond ze zo mooi dat ze dacht: ‘hier wil ik ooit wonen’. Die wens ging in vervulling. Pauline wordt blij van de rauwe, bijzondere combinatie van havens, sluizen, fijne parken, ruige duinen, het brede strand en de recht voor zijn raap IJmuidenaren. Samen met haar man Robert is zij eigenaar van het bedrijf LogicQ.net. Zij helpen bedrijven, organisaties en zzp’ers bij het kiezen van de beste koers op de digitale snelweg.

Pauline Lauer-van Alderwerelt van Rosenburgh

Volg jij Velsen City Blog al op Instagram en/of Facebook?

Author

Write A Comment