Heb jij dat ook, dat je ’s morgens sterk verlangt naar een lekkere kop koffie of thee? Dat je vindt dat je een stuk chocolade hebt verdiend na een dag hard werken? Een momentje voor jezelf of juist met anderen, dat moet speciaal zijn! Maar waar in Velsen City vind je de beste koffie, thee en chocolade? En wat is het geheim ervan? We komen uit bij ‘De Santpoortse Verleiding’ in de Hoofdstraat, al bijna tien jaar een begrip. En niet alleen in Velsen. Waar je bovendien de juiste machines en accessoires vindt om de beleving compleet te maken. Reis je graag of ben je als toerist in Velsen City? Dan hoef je bijna niet verder te reizen, want de hele wereld ligt hier aan je voeten. Van thee uit Japan tot Pools aardewerk. Je hoort hier de mooiste verhalen over de oorsprong van de producten. Alsof je een reis maakt naar verre oorden.

Het is vrijdagmorgen, 9 uur. Ik stap de gezellige winkel binnen en ruik de geur van verse koffie. Heerlijk! Links zie ik prachtige koffiemachines staan. In het midden een tafel met allerlei inspirerende cadeaus voor Sinterklaas en kerst. De winkel doet zijn naam eer aan; wat een verleiding! Op de tafel vind je bijvoorbeeld winter- en kerstthee in luxe kadoblikken (72 zakjes, vanaf € 17,95) en nog veel meer leuks om cadeau te doen, om als bedrijf in een kerstpakket te stoppen of om zelf op je verlanglijstje te zetten. De producten zijn fair trade en er zijn biologische te vinden in het zeer ruime assortiment.  

De kunst van koffie maken

Goed gereedschap is het halve werk. Iedereen die iets maakt, van schilderij tot timmerwerk, kan dat beamen. Zo is het ook met koffie. Een van de geheimen van de beste koffie is de bereiding ervan met de juiste koffiemachine en accessoires. De glimmende koffiemachines (het oog wil ook wat) trekken mijn aandacht. Ik wil er graag meer over weten en mag er een uitproberen. Ik ben geen barista dus houd het graag simpel, niet teveel poespas. Gelukkig is een van de machines van Nivona (zie helemaal rechts op onderstaande foto) er zo een. Hoewel je er ook cappuccino mee kunt maken, ga ik voor zwarte koffie. Hij smaakt heerlijk en zoals dat vaker gaat, eenmaal geproefd wil je niets anders meer. Mijn interesse is gewekt! Naast het merk Nivona voert De Santpoortse Verleiding merken als Illy, Quick Mill, Ascaso en Elektra. 

Koffiebonen

Zoals een kok met de beste, smaakvolle ingrediënten wil werken, zo wil jij dat als (toekomstige) barista natuurlijk ook :-). Net als bij wijn heb je verschillende soorten afdronk van koffie; vol, zacht en romig bijvoorbeeld. De smaak wordt door verschillende zaken beïnvloed. Zoals de maalgraad, het soort water, de temperatuur en de manier van koffie zetten. De oorsprong van koffie ligt in elk geval in de koffiebonen. Die worden gebrand en gemalen na het oogsten en drogen. Hoe is dit eigenlijk begonnen? Hoe kwamen wij mensen met koffiebonen in aanraking? Er zijn verschillende legenden. Een daarvan is, dat de herder Kaldi zijn geiten bessen zag eten waar zij opgewonden van raakten. Hij besloot de bessen te gaan koken en wat overbleef was een aftreksel met een geur die hij niet thuis kon brengen. Na het nemen van een slokje merkte hij dat hij heel helder werd in zijn hoofd. Aha, dat komt mij bekend voor, in de ochtend heb ik toch zeker twee koffie nodig om lekker scherp de dag te beginnen. Qua jaartal moet het ergens geweest zijn tussen 1390 en 1897 dat wij aan de koffie gingen. Het eerste Europese koffiehuis zou in de 16e eeuw in Venetië zijn geopend. Pas aan het einde van de 17e eeuw gingen rijkere Nederlanders aan de koffie. Daarna daalden de prijzen van koffie en werd het zwarte goud door de ‘gewone man’ gedronken en won het in 1750 zelfs van bier. Bij De Santpoortse Verleiding vind je koffiebonen van onder meer de merken Illy, Café Silvestre en Mocca d’Or.

Theebladeren

Net als de koffiebonen zijn ook theebladeren bij toeval ontdekt. Zie hier het gedeelde geheim van koffie en thee! Het grote verschil is dat dit toeval ontstond 5000 jaar v.Chr.. De Chinese Shennong dwaalde rond in een bos, zo gaat deze thee legende. Bladeren van een struik dwarrelden in zijn hete water en voilà, de geboorte van thee. Theestruiken groeien in een tropisch klimaat. Als de theesoort vier jaar is, kan er voor het eerst worden geoogst. We onderscheiden basistheesoorten als zwarte, groene en witte thee. En kruidenthee, zoals rooibos, sterrenmix en camille. Thee heeft goede invloeden op onze gezondheid. Zo bevat thee fluoride, die tandbederf tegen gaat. Thee is bovendien bloeddrukverlagend. Bij De Santpoortse Verleiding vind je thee in zijn losse vorm en in theezakjes. Van merken als Mr. Jones, Natural, YogiTea, Temptation, Pukka en de biologische Matcha thee uit Japan. 

Chocolade

Over chocolade kennen we de mythe van 1519 over een Spaanse ontdekkingsreiziger, die Mexico veroverde en terug naar Europa ging met cacaobonen. In de winkel van De Santpoortse Verleiding tref je de niet te evenaren bonbons aan van Visser Chocolade, duurzaam en fair trade uit Tanzania. Chef Frank Visser maakt de chocolade graag een tikje spannender. Weer een geheim ontrafeld :-).

Presentatie

Het geheim van de beleving van koffie, thee en chocolade zit hem ook in de presentatie. Hier kun je weer de vergelijking maken met wijn. Als ik wijn in een simpel glas krijg vind ik hem een stuk minder lekker dan in een mooi wijnglas. Ook al is de wijn van goede kwaliteit. Serveer je je gasten goede koffie, thee en chocolade, dan is een mooi servies een ‘must’. Op deze foto zie je het Poolse aardewerk van het merk Bunzlau Castle. Het biedt hoge kwaliteit in een uniek design. Echt prachtig servies, waar je in delen voor kunt sparen of cadeau kunt vragen voor kerst of Sinterklaas, bijvoorbeeld?

De Santpoortse Verleiding heeft wat mij betreft het geheim van koffie, thee en chocolade ontrafeld. Hoe kan het ook anders met meer dan 50 soorten koffie en meer dan 100 soorten thee EN de enorme passie en expertise die in de zaak aanwezig is.

Deze schatkamer vind je hier:

De Santpoortse Verleiding

Hoofdstraat 168
2071 EM Santpoort-Noord
Tel. (023) 539 0651

info@desantpoortseverleiding.nl

www.santpoortseverleiding.nl

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag: 9.00 – 18.00 uur
Zaterdag: 9.00 – 17.00 uur

Zondag en maandag gesloten.

Webshop

Online bestellen kan ook. Binnen 1 tot 4 werkdagen heb je je bestelling in huis. Vanaf € 50,-. is dat gratis. Hier vind je de webshop van De Santpoortse Verleiding.

Volg jij Velsen City Blog al op Instagram en Facebook?

Author

Brigitte Schiering is opgegroeid in Spaarndam, het landelijke dorp grenzend aan Haarlem en Velsen. Zij woonde daarna in Halfweg, Haarlemmerliede, Haarlem en Amsterdam en is sinds 2002 inwoner van 'Velsen City'. Haar vriend, die uit Hoorn komt, heeft haar de omgeving met andere ogen doen bekijken. In oktober 2018 richtte zij VelsenCityBlog op om de inwoners en bezoekers van 'Velsen City' en omgeving te inspireren met al het leuks dat er hier te doen en te beleven is. Zij is ook eigenaar van content marketing bureau Content4Bizz (2013). Media, journalistiek, (online) marketing en (marketing)communicatie zitten in haar bloed. Jarenlang heeft zij gewerkt voor toonaangevende uitgeverijen als Telegraaf Media Groep, VNU Media, ANWB Media en Reed Business Media. In 2012 startte zij haar eerste eigen blog.

Write A Comment