In Spaarndam, waar ik opgroeide, was het heel normaal om even een uurtje naar een van de buren te gaan als mijn moeder weg moest. Of om daar een keer tussen de middag te eten bijvoorbeeld. Ook als er iets was, stond er altijd wel iemand voor je klaar. Iedereen kende elkaar. Maar dat was in een klein dorp en in de jaren zeventig en tachtig. Dat dat niet zo vanzelfsprekend is blijkt uit het intitiatief ‘Buurtgezinnen’. Buurtgezinnen koppelt gezinnen aan elkaar, waarbij het ene gezin het ‘steungezin’ is en het andere het ‘vraaggezin’. Het gezin dat hulp nodig heeft krijgt dat van het ‘steungezin’. Hierbij word je als het ware geholpen bij het opvoeden van je kind. Ik sprak Barbara van der Meij de Bie, coördinator van Buurtgezinnen voor de gemeente Velsen.
Van burgerinitiatief naar samenwerking met gemeente
Het bemiddelen en het helpen van mensen lopen als een rode draad door Barbara’s leven. In het verleden deed ze dat in de uitzendbranche. ‘Ik wil de wereld graag wat mooier maken voor mensen’, vertelt ze. Barbara is zelf met haar gezin pleeggezin geweest en raakte van daaruit geïnteresseerd in jeugdhulp. Ze vervolgt: ’Ik wilde meer gaan betekenen voor kinderen en ouders die het niet altijd makkelijk hebben. Dat gebeurt bij ons allemaal weleens. Maar de een heeft nu eenmaal een beter netwerk dan de ander.’ Barbara deed een studie maatschappelijk werk uitstroom jeugd en ging op zoek naar manieren om te helpen. Ze kwam uit bij Buurtgezinnen. Ze legt uit: ’Buurtgezinnen is vijf jaar geleden vanuit een burgerinitiatief gestart. De visie is om uit huis plaatsingen helpen te voorkomen.’ De stichting kwam onder de aandacht bij gemeenten, die graag hun preventief aanbod willen versterken. Om te kijken of Buurtgezinnen past bij de betreffende gemeenten gaan zij een proefsamenwerking aan voor twee jaar. De gemeente Velsen heeft dit traject al doorlopen en heeft een langdurige samenwerking met Buurtgezinnen.

Gezin met of zonder kinderen
Een steungezin hoeft niet te bestaan uit een gezin met kinderen. Ook kinderloze stellen, al dan niet senior, mogen zich aanmelden. ‘Natuurlijk moet je wel een gevoel hebben bij wat er komt kijken bij het opvoeden van een kind’, geeft Barbara aan. ‘En je moet het wel leuk vinden om bijvoorbeeld een middag naar de kinderboerderij te gaan. Ik kijk in mijn netwerk naar gezinnen die goed bij elkaar passen. Gezinnen die hulp bieden zeggen vaak dat het weinig moeite kost. Er is ook geen minimum aantal uren aan verbonden. ‘We krijgen er iets voor terug’, hoort Barbara vaak.
Rolmodellen
Voor kinderen is het fijn om meerdere rolmodellen te hebben. Ik herken dat wel van mijn eigen jeugd. Zo heb ik discipline geleerd van mijn oppas met wie ik op straat balsporten deed. Ze was maar een jaar of vijf ouder. Ze bleef maar oefenen en oefenen, net zolang tot ze iets kon. Dat doorgaan en niet opgeven, dat heb ik volgens mij van haar. Rolmodellen in je jeugd verruimen je wereld en je geest. Ik denk dat het Buurtgezinnen initiatief voor een kind heel fijn is. Even ergens anders zijn. Andere omgangsvormen leren. Geïnspireerd raken om een andere activiteit op te pakken. ‘Zo is een meisje van 8 jaar op dansen gegaan, omdat ze bij een gezin terecht kwam dat een dansvereniging heeft’, vertelt Barbara.
Coronatijd
Ik vraag Barbara hoe zij in haar werk deze coronatijd ervaart. Ze zegt: ‘We hebben allemaal een coronakruisje. Het gaat aan niemand voorbij. En spanningen in een gezin, die er al waren, krijgen een nog scherper randje. Het is juist nu goed om aan te geven dat Buurtgezinnen er is. We doen nog steeds intakes, op afstand. En we kunnen oplossingen bieden op een andere manier. Voel je je belast, schroom niet. Het RIVM heeft geen verbod gelegd op het in het klein elkaar zien op afstand. Er zijn mogelijkheden te bedenken met elkaar. Met alle voorzorgsmaatregelen gaat alles gewoon door. Juist nu zie je veel mooie verbindingen. We hebben elkaar nog meer nodig dan ooit. Zo sta ik er in als coördinator. Ik weet wie waar woont’. Barbara woont zelf in Velserbroek en heeft haar netwerk in heel Kennemerland.
Opvoeden doen we samen
It takes a village to raise a child
Hier lees je tien aanstekelijke verhalen van buurtgezinnen.
Wil je meer weten over Buurtgezinnen?
Ga hier naar de website of bel Barbara op 06-15647823.
Volg jij Velsen City Blog al op Instagram en/of Facebook? Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Heb je een vraag of een suggestie? Mail naar info@velsencityblog.nl