Als inwoner van ‘Velsen City’ ken je vast het prachtige en chique landgoed Duin en Kruidberg met het gastronomische restaurant De Vrienden van Jacob. Maar wist je dat je er ook ‘hip’ uit eten, borrelen, highteaën, lounchen en lunchen kunt? En bij mooi weer kunt genieten op het terras met uitzicht op een heerlijke tuin en vijver? Wij denken verder en zijn benieuwd naar een diner bij Brasserie & Loungebar DenK.
Vanuit het verleden door naar het heden
Het sneeuwt. Het landgoed ziet er sprookjesachtig uit. De brasserie is gelegen in het souterrain en is bereikbaar via de Engelse tuin. Vanwege de sneeuw kiezen we ervoor om via de trap met rode loper binnen te komen. Kunnen we ons gelijk verwonderen over de rijke historie, vanaf 1600!, van dit prachtige pand! Zo stappen we bijvoorbeeld de werkkamer in van Jacob Theodoor Cremer. De familie Cremer bleef tot 1961 op het landgoed. We hebben best trek dus door naar DenK, via de trap naar beneden.
De gastvrouw verwelkomt ons en neemt onze jassen aan. Ik kijk om mij heen. Het is alsof je vanuit het verleden doorloopt naar het heden, heel bijzonder. Hier in de brasserie ziet het er modern uit. Met heerlijke zitjes, een open keuken en open haard. Je bent ‘buiten’ op een landgoed, maar ervaart de laagdrempeligheid van het binnenlopen van een restaurant in bijvoorbeeld Haarlem.
Goede gastvrouw
We krijgen een fijne, ronde tafel in een hoek met uizicht op de keuken. Hoewel het aardig druk is voor een dinsdagavond neemt onze gastvrouw de tijd voor ons. We maken een praatje. Tenslotte kom je niet alleen voor het eten, maar ook voor de sfeer! Helaas tref je in sommige horecazaken wat onervaren personeel, maar hier is dat zeker niet het geval. Haar combinatie van spontaniteit en professionaliteit maken indruk op mij.
We bekijken de menukaart onder het genot van een heerlijke sauvignon blanc. We gaan voor een 3-gangen menu. Ik houd van vegetarisch en van vis en ben aangenaam verrast door de verschillende mooie gerechten in deze categorieën. Ik kies als voorgerecht voor de Buretta, een couscous salade met tomaat, basilicummayonaise en kruidenolie. Mijn tafelgenoot bestelt de huisgemaakte loempia van eend, ook niet bepaald alledaags te noemen. Als hoofdgerecht kiezen we respectievelijk voor de winter kabeljauw, de skrei, en voor de roodbaarsfilet.
Kijkje in de keuken
Ik loop een rondje door het restaurant en neem een kijkje in de keuken. Ik zie dat de gerechten met veel zorg en liefde bereid worden. De vriendelijke kok neemt de tijd om op de foto te gaan. Terug aan tafel wordt het voorgerecht geserveerd. We genieten van de heerlijk verse en smaakvolle gerechten, die mooi opgemaakt op de borden liggen.
Voor de hoofdgerechten geldt hetzelfde. Het visvlees is zalig mals en ook de presentatie verdient een dikke tien.
Het dessert
Ken je dat, dat je wel zin hebt in iets zoets na je eten, maar geen ijs als dessert wilt? Vaak kom je dan uit bij thee of koffie en hoop je dat daar een koekje of chocolaatje bij zit. Ga dan, net als wij, bij DenK voor de ‘koffie/thee compleet’. Hier krijg je een huisgemaakt mergpijpje, een slagroom truffel en een stukje red velvet (ook wel bekend als de ‘rode fluweeltaart’) bij. Super lekker!
Ook genieten bij DenK?
Wil je ook genieten van een diner, lunch, high tea of high wine? Of borrelen met heerlijke koude en warme bites in de lounchebar met gezellige open haard?
Hier vind je DenK:
Duin en Kruidbergerweg 60
2071 LE Santpoort
T. 023 – 512 18 00
De openingstijden
Brasserie DenK is open van 10 tot 22 uur.
Loungebar DenK is open van 11 tot 01 uur.
De keuken is open tot 22 uur.
Hier kun je direct online reserveren. Bellen of mailen mag natuurlijk ook.