Varen. Lekker op het water met mooi weer. Beetje pootje baden. Luieren. Wijntje drinken. Dat is zo ongeveer het romantische beeld dat ik bij varen heb. Ik ben zelfs in het bezit geweest van een klein motorbootje, waarmee ik van Haarlemmerliede naar Haarlem ging. Ook ben ik eens het kanaal richting Engeland overgestoken met de Stenaline. Tot zover mijn positieve ervaringen met varen. Want met windkracht zes op het IJsselmeer op een Winner was een slecht idee en beviel, op zijn zachts gezegd, niet zo. Schepen kijken, dat is natuurlijk een heel ander verhaal! In ‘Velsen City’ kom je dit jaar aan je trekken als jij hier ook van houdt. Want eens in de vijf jaar zijn de havens van IJmuiden en Beverwijk het startpunt van SAIL Amsterdam. Op zondag 9, maandag 10 en dinsdag 11 augustus wordt dit gevierd met het nautische en culturele evenement PreSail IJmond. De Tall Ships krijgen hier een warm welkom. Op woensdag 12 augustus gaan de schepen in parade naar Amsterdam. 

Het grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland

Van 12 t/m 16 augustus vormt Amsterdam voor de 10e keer het decor voor internationale Tall Ships, het varend erfgoed en marineschepen. Dit is het grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland. SAIL verbindt jou met schepen, bemanningen en bezoekers uit de hele wereld. SAIL bestaat al vanaf 1975. In die tijd werd hiermee het 700-jarig bestaan gevierd van de hoofdstad. 

Foto: Wim Haze

Duurzaam kompas

SAIL heeft een belangrijke voorbeeldfunctie op het gebied van duurzaamheid. De gemeente Amsterdam stelt in haar evenementenbeleid vanaf januari 2020 ook strenge eisen aan duurzaamheid. Zo werden in 2015 700 containers afval verzameld, hielden 200 medewerkers en vrijwilligers dag en nacht alles schoon en afvalvrij en hield Plastic Whale het IJ dagelijks schoon met 3 sloepen.  

Welke schepen zie je op SAIL? 

Vind je het leuk om te weten welke schepen er te bezichtigen zijn? Hier kun je bekijken van welke schepen nu bekend is dat zij komen.

Wil je SAIL Amsterdam 2020 vanaf het water beleven? 

Als je SAIL Amsterdam 2020 vanaf het water wilt beleven kun je een vaartocht uitzoeken. Onder particuliere vaartochten vind je vijf vaartochten; een Middag cruise, een SAIL-Out, een Ochtend cruise, een Vaartocht van 1 uur met een rondvaartboot of een Vaartocht van 1 uur met een sloep. Ben je geinteresseerd in een zakelijk arrangement? Dan heb je de keuze uit maar liefst 14 arrangementen. 

Ook langs het Noordzeekanaal vanuit Spaarndam, waar ik zelf ben opgegroeid, kun je de schepen voorbij zien komen. Hoe ga jij SAIL beleven?

Volg jij Velsen City Blog al op Instagram en/of Facebook? Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Foto header: Roel Vincken

Author

Brigitte Schiering is opgegroeid in Spaarndam, het landelijke dorp grenzend aan Haarlem en Velsen. Zij woonde daarna in Halfweg, Haarlemmerliede, Haarlem en Amsterdam en is sinds 2002 inwoner van 'Velsen City'. Haar vriend, die uit Hoorn komt, heeft haar de omgeving met andere ogen doen bekijken. In oktober 2018 richtte zij VelsenCityBlog op om de inwoners en bezoekers van 'Velsen City' en omgeving te inspireren met al het leuks dat er hier te doen en te beleven is. Zij is ook eigenaar van content marketing bureau Content4Bizz (2013). Media, journalistiek, (online) marketing en (marketing)communicatie zitten in haar bloed. Jarenlang heeft zij gewerkt voor toonaangevende uitgeverijen als Telegraaf Media Groep, VNU Media, ANWB Media en Reed Business Media. In 2012 startte zij haar eerste eigen blog.

Write A Comment