Spaarnwoude, een groene oase van rust en recreatie. Velsen City Blog ontdekt de diversiteit aan locaties en activiteiten die er te doen zijn. In deze blog lees je over: Boerderij Zorgvrij.

Op de Genieweg 50 in Velsen-Zuid, gelegen aan de rand van recreatiegebied Spaarnwoude Park, vind je Boerderij Zorgvrij. Een informatieboerderij met educatieve activiteiten voor kinderen, dieren om te bekijken en voeren, een geur- en moestuin, een route door ‘het spinnenbos’ voor de wat oudere kinderen, een kunstexpositie van lokale kunstenaars. Op het erf is ook een restaurant: Onder de Platanen, met de lekkerste slagroom van Velsen.

De foto’s in deze blog zijn gemaakt door Lopje Höcker.

Activiteiten voor jong en oud bij Boerderij Zorgvrij

Doordat Boerderij Zorgvrij zo centraal in Spaarnwoude Park ligt, is het de perfecte locatie om een dagje naar toe te gaan met je (klein)kinderen. Ook als je door Velsen aan het fietsen bent, is het restaurant Onder de Platanen een fijne tussenstop voor een hapje en een drankje.

Op het erf van Zorgvrij is al van alles te beleven. Als je over het bruggetje komt zie je de geitjes al lopen, de eenden al zwemmen en lonkt de speeltuin ieder kind naar zich toe. Iets verderop het erf is een speeltuin voor wat grotere kinderen die wat meer uitdaging kunnen gebruiken. Ook het spinnenbos zit voor kinderen vanaf 8 jaar vol uitdaging. Stap over stapstenen in het water, klim in touwen en bekijk of bouw hutten van wilgentakken.

Educatieve spelletjes en binnen activiteiten

Binnen bij Zorgvrij is ook genoeg te doen. Je kunt in de stallen kijken bij de koeien. Het altijd weer een verrassing of er ook schattige kalfjes zijn. Er liggen oud-Hollandse spelletjes, zoals een groot dominospel, een mega sjoelbak, een koeienpuzzel en een supermarkt om in te spelen en er hangt automatische bellenblaasmachine, die zorgt voor veel vermaak.

Als je de trap omhoog gaat, zie je kunst van lokale kunstenaars hangen. Zit er een mooi exemplaar tussen, dan kun je deze ook kopen. Daarnaast vind je er educatieve spelletjes om meer te weten te komen over bijvoorbeeld bijen, het weer of dieren in de nacht. De tentoonstelling over de nacht stond hiervoor bij het Pieter Vermeulen museum in Driehuis.

Op een speelse manier leren over dieren in de nacht op de eerste verdieping van de boerderij.

Openingstijden en adres

Het erf en de speeltuin is vrij toegankelijk op alle dagen van de week.
De boerderij is open van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00.
In de zomervakantie is de boerderij alle dagen van de week geopend.

Boerenerf Spaarnwoude is vanuit Haarlem, Amsterdam en Zaandam makkelijk te bereiken via afslag ‘Recreatiegebied Spaarnwoude’. Als u het recreatiegebied Spaarnwoude inrijdt, dan volgt u de A.N.W.B. bewegwijzering R101 tot het grote parkeerterrein van Boerderij Zorgvrij op de Genieweg 50 in Velsen-Zuid.

Heb je onze fietsroute al eens bekeken? Deze route is 47 km lang en gaat ook door recreatiegebied Spaarnwoude Park heen.

Meer in Spaarwoude ontdekken? Check dan de volgende blogs

Author

Write A Comment