Ben je op zoek naar een betaalbaar en spannend uitje met de kids aankomend weekend, 3 en 4 november? Overweeg dan de laatste Publiekszondag van Forteiland van dit jaar. Voor slechts € 13,30 per persoon (kinderen t/m 6 jaar gratis) krijg je een bootovertocht en twee uur rondleiding in en rond het fort. 

Het fort, dat op het eiland in de zee ligt tegenover de Kop van de Haven in IJmuiden, is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het is gebouwd tussen 1881 en 1888 en werd in 2000 pas opengesteld voor publiek, nadat het in 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO kwam. 

Je kunt je voorstellen hoe spannend het is om Forteiland te bezoeken! Niet voor niets is het een van de grootste toeristische trekpleisters van Velsen. Het begint al bij de overtocht met de Koningin Emma. Tenslotte vaar je in de haven van IJmuiden waar je veel wereldse schepen om je heen zult zien! Op het eiland staat de deskundige rondleiding te popelen om je het imposante gebouw te laten ervaren. Het telt maar liefst drie verdiepingen, 72 lokalen en een grotendeels ondergronds gangenstelsel van 585 meter lengte. 

Forteiland Velsen City Blog

Musea

Op het Forteiland vind je exposities en musea. Denk aan de museumbunker, die uniek is in Nederland. En in de noordelijke gang van het fort vind je het historisch ingerichte hospitaal, waar je onder meer oude medische instrumenten ziet. Spannend is het ook om de gevangenis en de ingerichte Duitse bunker te bezoeken. Je komt in de musea via de route van de rondleiding of je kunt ze apart bezoeken. Je hoeft hier niets extra’s voor te betalen. 

Vertrek- en retourtijden

De boot vertrekt aanstaande zondag 4 november om 10.45, 12.45 en 15.10 uur. Je kunt weer terug om 13, 15.15 en 17.15 uur. 

Kop van de Haven view

Fotografie: Dylan van den Dool

Eten en drinken

Op het eiland zelf is er te eten en te drinken, maar wil je je dagje uit compleet maken, dan mag je visrestaurant Kop van de Haven niet missen! Dit restaurant ligt aan wal, pal naast de Koningin Emma waar je aan boord gaat. Je waant je hier op een schip met al het water om je heen. Je kunt er een borrelhapje en een drankje doen, fish and chips eten, koffie met gebak bestellen, een biertje nemen, of uitgebreid lunchen of dineren. Het is een in vis gespecialiseerd restaurant dat in de wijde omtrek en ver daarbuiten bekend staat om het heerlijke eten, het mooie uitzicht, de goede bediening en de prettige sfeer. Van 10 tot 10 is het restaurant open EN niet te vergeten het ernaast gelegen afhaalgedeelte. Hier kun je terecht voor bijvoorbeeld lekkere broodjes, kibbeling en een sushi bowl. 

Meer informatie

Lees je dit en denk je ‘ik wil ook zo’n leuk dagje uit zondag’, dan vind je hier meer informatie om je tickets te bestellen: 

www.ijmuidenserondvaart.nl/forteiland/

Volg ons via social media, Facebook en Instagram, en blijf op de hoogte van wat er te zien, te doen, te eten en te drinken is in Velsen City! 

Vind je dit een leuke blogpost, deel hem dan via de buttons hieronder.

 

Author

Brigitte Schiering is opgegroeid in Spaarndam, het landelijke dorp grenzend aan Haarlem en Velsen. Zij woonde daarna in Halfweg, Haarlemmerliede, Haarlem en Amsterdam en is sinds 2002 inwoner van 'Velsen City'. Haar vriend, die uit Hoorn komt, heeft haar de omgeving met andere ogen doen bekijken. In oktober 2018 richtte zij VelsenCityBlog op om de inwoners en bezoekers van 'Velsen City' en omgeving te inspireren met al het leuks dat er hier te doen en te beleven is. Zij is ook eigenaar van content marketing bureau Content4Bizz (2013). Media, journalistiek, (online) marketing en (marketing)communicatie zitten in haar bloed. Jarenlang heeft zij gewerkt voor toonaangevende uitgeverijen als Telegraaf Media Groep, VNU Media, ANWB Media en Reed Business Media. In 2012 startte zij haar eerste eigen blog.

Write A Comment