De Stadsschouwburg Velsen kan, zodra het weer mag, haar deuren openen.  De schouwburg krijgt ook dit jaar haar gebruikelijke subsidie van de gemeente Velsen. Het gaat om 900.000 euro. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders bekend gemaakt. 

De schouwburg ontving aanvankelijk alleen voor het eerste kwartaal van dit jaar subsidie. De oorzaak was een niet sluitende begroting voor 2021 als gevolg van de coronacrisis. Directeur Manon Koers nam eind vorig jaar ingrijpende maatregelen om de boekhouding op orde te krijgen. Een geslaagde reorganisatie heeft de gemeente alsnog overtuigd. 

Eind vorig jaar sprak Koers nog de vrees uit te moeten sluiten als de gemeente niet over de brug zou komen. “We zijn ontzettend blij dat we door kunnen”, reageert ze. “Maar we hebben er ook hard voor gewerkt om dit te bereiken en flinke offers gebracht. Een sluitende begroting indienen betekende onder meer dat we afscheid hebben moeten nemen van elf mensen.”   

Kickstart

Behalve negen ton van de gemeente ontvangt Stadsschouwburg Velsen 61.000 euro uit het Kickstart Cultuurfonds. Met die steun kunnen aanpassingen in de zaal en in het voorgebouw worden aangebracht om aan de anderhalvemetermaatregel te kunnen voldoen. En het theaterpubliek na de heropening een optimale en veilige service te bieden. Eind vorig jaar werd een subsidieaanvraag bij deze bundeling van cultuurfondsen nog geweigerd. “Een mooie meevaller dat we het nu wel krijgen”, aldus Koers.

Behalve de toekenning van subsidie staat de schouwburg met ingang van 1 juli 2021 niet langer onder curatele van de gemeente. Het verscherpt toezicht bestaat sinds bijna vier jaar. 

Volg jij Velsen City Blog al op Instagram en/of Facebook?

Author

Write A Comment