Het is weer bijna maart! De bloemen worden langzaam zichtbaar, de zon gaat vaker schijnen en de temperaturen worden hoger. Wij kunnen niet wachten tot het lente is. Wil jij er op uit in maart maar weet je niet wat er allemaal te doen is? Wij hebben een aantal leuke activiteiten voor jou op een rijtje gezet.

Seizoensopenings Ruïne van Brederode

Op 1 maart is de officiële seizoensopening van de Ruïne van Brederode. De hele dag zullen historische personages aanwezig zijn. Er is een digitale tentoonstelling, een harpconcert, vleermuizenspeurtocht en een stamboomonderzoek. Er worden trouwfoto’s getoond van vroeger tot nu. De vleermuizenspeurtocht laat je zien waar de vleermuizen de winter overleven in de Ruïne van Brederode en je komt er achter welke soorten vleermuizen hier leven. De opening is van 11:00 tot 17:00 uur en kost 5 euro per persoon, inclusief wat drinken (kinderen tot en met 3 jaar zijn gratis). 
De Ruïne van Brederode, zondag 1 maart om 11 uur.

Foto: De Ruïne van Brederode

Rondleiding Forteiland IJmuiden

Heb je altijd al een idee willen krijgen hoe het militaire leven er vroeger uitzag? Op Forteiland IJmuiden worden maandelijks rondleidingen gegeven. Je kan zondag 1 maart, met of zonder gids, het eiland verkennen. De gids leidt je door het pantserfort. Je komt langs de keuken, de bakkerij, de slaapzalen en de ziekenafdeling. Ook de bunkers en loopgraven zijn te bewonderen. De afvaarten vanaf de Kop van de Haven met de rondvaartboot ‘Koningin Emma’ zijn om 10.45, 12.45 en 15.10. De boottocht duurt 5 minuten. De terugvaart is om 13.00, 15.15 en de laatste is om 17.15 uur. De kosten zijn 12,50 euro per persoon, inclusief de rondleiding en de overtocht. Lees hier hoe Brigitte Schiering de rondleiding heeft ervaren.
Forteiland IJmuiden, zondag 1 maart.

Forteiland IJmuiden

Voorlezen op Zorgvrij

Woensdag 4 maart wordt er voorgelezen, voor kinderen van 4 tot 7 jaar, bij Boerderij Zorgvrij. De kinderen krijgen klompjes en een echte boerenoverall aan. Natuurlijk kan de boerenzakdoek niet ontbreken bij deze outfit. Na het voorlezen wordt er nog een rondje gedaan langs de boerderijdieren, want dat hoort natuurlijk bij het boerenleven! Het voorlezen begint om 15 uur en is gratis toegankelijk. Dit wordt elke eerste woensdag van de maand georganiseerd. 
Boerderij Zorgvrij, woensdag 4 maart om 15 uur.

Strandzeilwedstrijd

Heb je altijd al eens een strandzeilwedstrijd willen zien? Op het strand van IJmuiden vinden strandzeilwedstrijden plaats van vereniging De Noordwester. Wist je dat IJmuiden, naast Terschelling, het mooiste strand is om te strandzeilen in Nederland? Het strand is breed, lang en rustig. Ideaal om te strandzeilen dus. Iedereen is welkom om te komen kijken naar deze wedstrijden. Twijfel je zelf om te gaan strandzeilen? Je bent bij De Noordwester altijd welkom om kennis te maken met strandzeilen. De wedstrijden zijn zaterdag 7 maart en zaterdag 21 maart van 08:00 uur tot 13:00 uur. Aanmoedigen is toegestaan!
Strand IJmuiden, 7 en 21 maart om 08:00 uur.

Foto: VVV Velsen

Superfoods uit het bos

Zaterdag 14 maart kun je samen met Herborist Corina Busman een wandeling maken door Landgoed Duin en Kruidberg. Tijdens deze wandeling leer je hoe je zelf superfoods uit de natuur kunt halen. Veel krachten van planten uit de natuur kun je gebruiken voor een natuurlijke leefstijl. Corina laat je verschillende dingen proeven, met als doel je weerstand en gezondheid verbeteren. Na de wandeling ga je zelf aan de slag met pesto maken op basis van wilde planten. De wandeling is van 14:00 tot 16:00 bij Landgoed Duin en Kruidberg. De wandeling kost voor leden van Natuurmonumenten 14 euro, en voor niet-leden 20 euro. Aanmelden kan via de website van Natuurmonumenten.
Parkeerplaats ingang Duin- en Kruidberg, zaterdag 14 maart om 14 uur. 

Duindetective: speuren naar sporen 6+

Ga op pad met de boswachter en wordt duindetective. Wie loopt, woont en eet hier? Tijdens deze wandeling ontdek je welke dieren er in de duinen leven. Alle dieren laten hun sporen na in de natuur. Weet jij van welk dier de sporen zijn? De wandeling vindt ook buiten de paden plaats, dus trek stevige schoenen aan! De wandeling, voor kinderen vanaf 6 jaar en voor volwassenen, is zondag 15 maart van 14:00 tot 15:30 uur. Kinderen betalen 5 euro en volwassenen 10 euro. Als je lid bent van Natuurmonumenten krijg je korting. Aanmelden kan via de website van Natuurmonumenten
Duin- en Kruidbergerweg 18, zondag 15 maart om 14:00 uur.

Lenny Kuhr

Lenny Kuhr won, net als Duncan Laurens, ooit het Eurovisiesongfestival. Ze is bekend van de hits De Troubadour en Visite, maar haar repertoire is veel meer dan dat. Ze maakt al meer dan 50 jaar de mooiste liedjes en ze heeft inmiddels 31 albums uitgebracht. Zondag 15 maart treedt zij samen met gitarist Reinier Voet en basgitarist Mischa Kool op in de Engelmunduskerk. Kaartjes zijn te koop voor 15 euro via de website van De Engelmunduskerk.
Engelmunduskerk, zondag 15 maart om 15 uur.

Foto: VVV Velsen

Roy Meijaard

Zondag 15 maart is het om 17:00 uur tijd voor de Hollandse hits van Roy Meijaard bij Café Bartje. De 38 jarige Haarlemse zanger Roy Meijaard is een geboren muzikant. De laatste jaren timmert Roy solo aan de weg, wat hem goed af gaat. Roy is dé zanger voor een perfecte Hollandse avond, maar ook voor disco songs moet je bij Roy zijn. Hij heeft zelfs een eigen single ‘Jij bent te gek’ uitgebracht. Kom je mee feesten met Roy bij Café Bartje?
Café Bartje, zondag 15 maart om 17 uur.

Foto: Roy Meijaard

Brugklas de Musical

Brugklas, een televisieprogramma op Zapp, is ontzettend populair onder kinderen en jongeren. Het televisieprogramma komt naar het theater! Dinsdag 24 maart is Brugklas de musical bij Stadsschouwburg Velsen. Alles wat er gebeurt in het eerste jaar van de middelbare school kun je nu van dichtbij meemaken in Brugklas de Musical. De gebeurtenissen in de musical zijn voor iedereen herkenbaar. Het is een zoektocht naar wie je bent, in de belangrijkste periode van je leven. De voorstelling is van 19:30 tot 20:45 en heeft geen pauze. Een kaartje kost 25 euro per persoon, inclusief garderobe en een drankje.
Stadsschouwburg Velsen, dinsdag 24 maart om 19:30 uur.

Foto: Brugklas de Musical

30 van Zandvoort

Dit jaar vindt de 10e editie van de 30 van Zandvoort plaats op 28 maart. Deze editie is extra speciaal omdat er naast de 18 en 30 km ook een 35 km is. De start voor de 30 km is tussen 7.30 en 10.30 uur. De start van de 18 km is tussen 9.00 en 11.00 uur. Eerder of later starten is niet mogelijk. De wandeltocht gaat langs alle mooie plekjes in en rondom Zandvoort. De tocht van 30 kilometer begint bij Circuit Zandvoort om vervolgens over het Noordzee strand te lopen, langs Bloemendaal, richting IJmuiden. In IJmuiden wandel je vervolgens door de Heerenduinen, Midden Herenduinen en Duin en Kruidberg. De finish is weer in het centrum van Zandvoort. De 35 km wandeling loopt eerst 5 kilometer over het circuit van Zandvoort, voorafgaand aan de 30 km wandeling. Starten voor de 35 km kan alleen tussen 7.00 en 7.30. De 18 km wandeling kost 11 euro per persoon, de 30 km wandeling kost 13 euro per persoon. Inschrijven kan via deze website.
Circuit van Zandvoort, 28 maart.

Meat in maart

Vrijdag 27 maart organiseert Villa Westend een speciale avond: Meat in maart. Deze avond geniet je van een speciaal samengesteld menu. Je kan kiezen uit 3 verschillende gerechten. Je hebt keuze uit een rib eye, een short rib, of als je meer van vis houdt een tonijn steak. Deze gerechten worden geserveerd met friet en salade en kost 18 euro per persoon. Als je zeker wilt zijn van een tafel is snel reserveren aan te raden. 
Villa Westend, vrijdag 27 maart.

Foto: Villa Westend

Ook in maart hoef je je gelukkig niet te vervelen. Wat lijkt jou het leukste uitje?

Volg jij Velsen City Blog al op Instagram en/of Facebook? Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Author

Femke op den Kelder is geboren en getogen in Velsen. Zij is afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam in Media, Informatie en Communicatie. Zij vindt het leuk om te schrijven, fotograferen en filmen voor VelsenCityBlog en komt hierdoor ook op plekken waar ze normaal niet aan gedacht zou hebben. En dat allemaal zo dichtbij!

Write A Comment