Wil je energie opdoen? Niets helpt beter dan leuke activiteiten te doen in het groen! We mogen dan ook van geluk spreken, dat we zoveel groen in Velsen hebben. In Recreatiegebied Spaarnwoude kun je verrassend veel meemaken en het is dichterbij dan je denkt. Vandaag neem ik je mee in mijn bezoek aan boerderij Zorgvrij waar van alles te beleven is voor kinderen en volwassenen. 

Hier kun je je hart ophalen! Aan de lammetjes die net geboren zijn, de koeien die gemolken worden, de speeltuin, het spinnenbos. Wat al niet meer? Sonja werkt voor de boerderij en vertelt ons er alles over. Ook mag ik met de boer meelopen en -helpen bij het voeren van de dieren en het melken van de koeien. 

Biologische boerderij

,,De traditionele koeiendans is niet meer zo springerig”, vertelt de boer. ,,De poten, uhh benen, zijn niet zo stijf, want de koeien lopen los sinds de boerderij biologisch is”. De dieren hebben de ruimte, maar de bezoekers ook. Kinderen rennen om mij heen in blauwe overall. ,,Wat stinkt het hier”, hoor ik de kinderen zeggen als ze binnen lopen. Er is een verjaardagspartijtje aan de gang en er worden oer-Hollandse spellen gedaan. ,,Het is voor sommige kinderen een heel andere wereld, vies worden is hier heel normaal” vertelt boer Klaas verder.  ,,Op zondagen is er veel bezoek, zeker nu met de lammeren, maar het gaat allemaal heel relaxed, want je kunt overal heen, bijvoorbeeld naar het spinnenbos”. 

Spinnenbos

,,Het spinnenbos is voor echte avonturiers”, vertelt Sonja vrolijk. ,,Kinderen ontdekken hier dat spinnen niet eng zijn, integendeel!” In een rugzak, die bij de balie van Sonja te verkrijgen is, zitten opdrachten, materialen en uitleg voor de speurtocht door dit spannende bos. ,,De tocht duurt ongeveer een uur en is voor kinderen van 8 tot 12 jaar, maar opa’s en oma’s vinden het leuk om mee te doen”, vertelt Sonja. 

Zorgvrij

Sonja zegt, dat er maar liefst 35 vrijwilligers zijn om de boel op de boerderij draaiende te houden. Voor het begeleiden van schoolklassen bij speurtochten, maar ook voor hulp in de geurtuin of aan de balie. Tijdens het interview gaat de telefoon. Ze krijgt een melding, dat een schaap op haar zij ligt. ,,Dat schaap ligt in het schapenhok, want dat is de plek waar de lammetjes geboren worden”, vertelt ze. ,,Vanaf 1 mei wordt dit hok een workshopruimte, die je kunt huren”, gaat ze verder. 

Zorgvrij

Vergaderen op de boerderij

Naast deze workshopruimte heeft de boerderij nog veel meer ruimtes. Bijvoorbeeld twee leslokalen en een speelgedeelte, dat ook voor evenementen ingezet wordt. 

ZorgvrijEvenementen

Op zaterdag 1 juni is het Wereldmelkdag, een dag waarop overal ter wereld het bestaan van melk wordt toegejuicht als onderdeel van gezonde voeding. Zorgvrij verkoopt zelf melk van haar biologische koeien en organiseert die dag activiteiten rondom melk. Te denken valt bijvoorbeeld aan het mogen melken van koeien, de aanwezigheid van een ijs- en kaasmaker en het met de voetjes in de modder mogen, iets wat koeien zelf heerlijk vinden. Getuige de potstal, waar de mest wordt ‘opgepot’, een fijne ondergrond voor de koeien om te relaxen. Woensdagmiddag 15 mei kun je op de boerderij getuige zijn van het scheren van de schapen en bijna de hele zomer is er een poppenkast.

Wil je precies weten wat er te doen is op boerderij Zorgvrij?

Bekijk dan de agenda hier op de website 

Foto’s: Jacqueline van den Heuvel

Waar vind je Informatieboerderij Zorgvrij?

Informatieboerderij Zorgvrij, Genieweg 50 (aan de R101) te Velsen-Zuid. Parkeren is gratis.

Volg jij Velsen City Blog al op Instagram en Facebook?

Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Author

Brigitte Schiering is opgegroeid in Spaarndam, het landelijke dorp grenzend aan Haarlem en Velsen. Zij woonde daarna in Halfweg, Haarlemmerliede, Haarlem en Amsterdam en is sinds 2002 inwoner van 'Velsen City'. Haar vriend, die uit Hoorn komt, heeft haar de omgeving met andere ogen doen bekijken. In oktober 2018 richtte zij VelsenCityBlog op om de inwoners en bezoekers van 'Velsen City' en omgeving te inspireren met al het leuks dat er hier te doen en te beleven is. Zij is ook eigenaar van content marketing bureau Content4Bizz (2013). Media, journalistiek, (online) marketing en (marketing)communicatie zitten in haar bloed. Jarenlang heeft zij gewerkt voor toonaangevende uitgeverijen als Telegraaf Media Groep, VNU Media, ANWB Media en Reed Business Media. In 2012 startte zij haar eerste eigen blog.

Write A Comment