Regelmatig ga ik met de drone op zoek naar nieuwe perspectieve op de oh zo bekende plekken. Ik woon al bijna mijn hele leven in Velsen en je zou denken dat je dan wel een keer bent uitgefotografeerd. Niet dus. Niet met de gewone camera en zeker niet met de drone. Mijn favoriete plek om te vliegen is op dit moment aan de kust. Wie had gedacht dat de golven, de pier en de haven er nóg indrukwekkender uit konden zien? 

1. Kitesurfers dansen als gekleurde ballonnetjes op de golven

Er zijn mensen die het strand een mooiweerbestemming vinden en mensen die met weer en wind graag aan de kust zijn. Ik behoor tot die laatste groep. Het liefst ben ik aan zee als er een stevige wind staat. Lekker uitwaaien en kijken naar de kitesurfers die de wildste trucs uithalen op de golven. Vanuit de lucht lijkt het net alsof er gekleurde ballonnetjes over het water racen. Ballonnetjes die opstijgen en weer dalen, die zich mee laten voeren door de wind en soms zelfs een salto maken. 

2. Een wandeling midden op zee

2,9 kilometer – zo lang is de zuidpier in IJmuiden. Ik heb ‘m altijd al indrukwekkend gevonden. Er zijn maar weinig plekken op de wereld waar je een paar kilometer de zee in kunt lopen. Hoe ver je eigenlijk kunt wandelen, zie je nog beter vanuit de lucht: je bent echt omringd door water en golven. De eerste keer dat ik een dronefoto van de pier deelde op Instagram, kreeg ik veel reacties van internationale volgers. Ze konden zich niet voorstellen dat je daar zou lopen! En zo kreeg de kust van IJmuiden opeens op hen een nóg veel grotere aantrekkingskracht…

3. Speelgoedbootjes, of toch niet?

Vanuit de lucht zijn het net speelgoedbootjes: de schepen in de jachthaven van IJmuiden. Op een zonnige middag hing ik met mijn drone een flink aantal meters boven de luxe schepen. Toen ik op het schermpje van mijn telefoon keek, kreeg ik een beetje het gevoel in Madurodam te zijn. Grappig, maar het beeld dat ik toen zag, had ik in elke haven wel kunnen maken. Ik draaide wat aan het tandwieltje dat de hoek van de camera bepaalt en zag achter de haven eerst de boulevard verschijnen, toen het Kennemermeer, de duinen en het strand. Weg Madurodam, ik was weer in IJmuiden. 

4. Beter dan televisie: de zonsondergang op de pier

Alles wordt net iets specialer als je het op een ander moment dan normaal doet. Zo is dat ook met een wandeling over de pier. Heel erg leuk om midden op de dag te doen, maar nog veel gaver als je net voor zonsondergang gaat. Waar heb je nu een betere blik op de horizon dan vanaf een plek midden op zee? De lucht kleurt oranje, paars, roze en geel. Een waar spektakel, waarvoor het de moeite waard is om die ene serie op pauze te zetten en je bank te verruilen voor de pier.

5. Velsen – waar alles lekker dicht bij elkaar is

Op de plek waar de schepen het Noordzeekanaal verlaten en de bijna eindeloze Noordzee gaan trotseren, begint IJmuiden. Na een ontzettend breed strand, volgen de duinen, de strandtenten, de haven en dan de woonwijken. Dat je hiervan een grootdeel op één foto krijgt, maakt wel duidelijk hoeveel er te zien en doen is op een relatief kleine oppervlakte. Voor mij is dat een van de redenen dat ik zo graag in Velsen woon: de kust, de landgoederen, de duinen, gezellige cafés en cultuur – alles bevindt zich op fietsafstand van elkaar.

6. Als de zon net over de duinen piept

In het donker fietste ik naar het strand en zag het zwart aan de hemel langzaam donkerblauw worden. Ik zette nog een tandje bij: het zou me toch niet gebeuren dat ik zo vroeg was opgestaan en dan de zonsopkomst zou missen. Snel zocht ik op de boulevard een plekje voor mijn fiets en keek naar de lucht: zo te zien had ik nog een paar minuten. Terwijl de eerste zonnestralen van de dag over de duinen piepten, liet ik de drone de lucht in. Wat ik op mijn schermpje aanschouwde, was nog veel indrukwekkender dan wat ik met twee voeten op de grond kon zien: de hemel kleurde paars en de Kennemermeer werd steeds iets lichter. Nog nagenietend van dit moment, ging ik daarna aan de rand van het meer zitten en warmde mijn vingers op aan de hete thee die ik had meegenomen. Wat een goed begin van de dag!

Janna Kamphof werkt als freelance content creator en ondersteunt toeristische bestemmingen en bedrijven bij hun Duits-Nederlandse marketingactiviteiten. Na een paar jaar in Duitsland gewoond, gestudeerd en gewerkt te hebben, is haar thuisbasis nu weer in Velsen. Ze grijpt elke gelegenheid aan om (micro)avonturen te beleven. Wandelen, kamperen, fietsen, kanoën: als het maar buiten is. Reizen doet ze liefst op een bewuste en duurzame manier. Reisinspiratie deelt Janna op haar blogs Duitsland Actief en Alpen Actief. En nog veel meer foto’s, vanuit de lucht of gewoon vanaf de grond, kun je vinden op haar Instagram.

Volg jij Velsen City Blog al op Instagram en/of Facebook of YouTube

Author

Write A Comment