Recreatieschap Spaarnwoude is verheugd om de herlancering van haar bijzondere Romeinse audiowandelroute aan te kondigen. Wandelliefhebbers kunnen nu genieten van twee fonkelnieuwe routes: ‘Rondje Castellum’ (3,8 km) en de ‘Batoroute’ (5,1 km). 

Dankzij de vruchtbare samenwerking van recreatieschap Spaarnwoude met de gemeente Velsen, de Archeologische Werkgroep Velsen, Stichting Oer-IJ, wordt de rijke geschiedenis van het gebied tot leven gebracht. Een opvallend doorkijkpaneel onthult het verhaal van de voormalige haven, Castellum Flevum. Bovendien bieden de Romeinse wachters van cortenstaal en een startpaneel bij De Ven wandelaars een uniek inzicht in het Romeinse erfgoed.

Romeinse wandeling Velsen-Zuid, Velsen City Blog

Wandelend door Romeins Velsen-Zuid

Ter verrijking van de wandelervaring zijn er speciale markeringen, waaronder stickers van Romeinse helmen, toegevoegd aan de route. Extra paaltjes met een QR-code leiden direct naar de Izi travel audiotour, waar fascinerende verhalen over het gebied wachten om ontdekt te worden. Startend vanaf het nieuwe vertrekpunt bij de Skibaan Spaarnwoude Park in Velsen-Zuid, beloven deze routes een onvergetelijke ervaring.

Feestelijke heropening op vrijdag 1 september 

Wethouder Bram Diepstraten van de gemeente Velsen en gedeputeerde Esther Rommel van de Provincie Noord-Holland zullen de middag starten met een warm welkom, waarna deelnemers worden uitgenodigd om de prachtig aangeklede routes te verkennen. Onderweg zullen ze worden vergezeld door Friezen en verrassende natuurweetjes van de boswachter. Kinderen kunnen zich vervolgens onderdompelen in het Romeinse tijdperk met activiteiten zoals een schattenjacht en een obstakelbaan. De dag wordt op traditionele wijze afgesloten met authentieke Romeinse hapjes en versnaperingen.

Samenwerking brengt geschiedenis tot leven 

Deze vernieuwing was niet mogelijk geweest zonder de onvermoeibare inzet van diverse partners, waaronder Buro NIV en aannemersbedrijf Lizard Point, die allemaal hetzelfde doel voor ogen hadden: het beleven en vieren van de prachtige geschiedenis en natuur van het Oer-IJ gebied in Velsen-Zuid.

Meer over de nieuwe wandelroutes en het uitgebreide Wandelnetwerk in Midden-Kennemerland is te vinden op de website van Wandelnetwerk NH.

Meer activiteiten doen in Velsen?

Check dan deze blogs:

 

Author

Write A Comment