Ben jij ook zo dol op leuke weetjes over je eigen omgeving? Dit weetje over de lage vuurtoren uit IJmuiden kun je mooi vertellen de volgende keer als je wat toeristen tegenkomt.

In IJmuiden heb je de lage vuurtoren en de hoge vuurtoren. Samen vormen zij een lichtenlijn die de IJgeul en de ingang van de haven markeert. De vuurtorens waren eigenlijk even hoog, wist je dat? En nu komt het weetje: in 1909 zijn de bovenste verdiepingen en het lichthuis van de nu lage vuurtoren eraf gehaald en verplaatst naar Vlieland.

Vuurtoren Vuurduin op Vlieland

Vuurtoren Vuurduin
De drie verdiepingen met het lichthuis vormen een zelfstandige vuurtoren die op een hoge duin (één van de hoogste van Nederland trouwens) op Vlieland staat. Ook al zijn het maar drie verdiepingen en een lichthuis, door de hoogte van het duin kan de vuurtoren toch ver schijnen.
Echter, is het lichthuis in 1989 vervangen door een nieuw exemplaar en ligt het oude lichthuis nu aan het Noordzeekanaal in Velsen-Noord. Aan de overkant van IJmuiden dus en toch weer een beetje in de buurt.

Een blog vol weetjes, genoeg te vertellen dus als je iemand van buiten Velsen tegenkomt of op bezoek hebt. Meer lezen? Misschien zijn deze blogs ook wat voor jou: ‘10x de leukste foto’s van het Havenfestival‘ of ‘Ontdek Spaarnwoude: Peddelpoel‘.

Author

Write A Comment